Boek ‘Efficiënt ontwerpen van machines’

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Rinus Simonis heeft onlangs het boek ‘Machines energie efficiënt ontwerpen’ gepubliceerd. Dit is een boek met tips over de energie efficiëntie van het machine-ontwerp en is een hulpmiddel voor de fabrikanten van machines.

Het boek is geschreven naar aanleiding van vragen over het energielabel voor industriële machines. Voor veel huishoudelijke apparaten is een energielabel beschikbaar. Voor industriële apparaten is dit helaas niet mogelijk omdat het steeds om unieke exemplaren gaat. Efficiënt omgaan met de benodigde energie wordt steeds belangrijker. De auteur schrijft dat de stelling ‘de klant betaalt de energierekening dus hoef ik als ontwerper me daar geen zorgen over te maken’ achterhaald is.

In de meeste industriële apparaten wordt gebruik gemaakt van elektriciteit en pneumatiek daarom is dit boek beperkt tot deze twee energieën. Zo is er een hoofdstuk gewijd aan het oneigenlijke gebruik van lucht en luchtlekkage bij bijvoorbeeld compressoren. Dat is van grote invloed op de totale hoeveelheid gebruikte energie.


Meer informatie over dit boek