De make or buy beslissing is complexer geworden. Uitbesteden in lage lonen landen is niet langer vanzelfsprekend voordeliger. Zelf doen vergroot het risico en beperkt de slagkracht. Een hoogwaardige supply chain dichtbij huis, vergroot de flexibiliteit en spreidt risico’s. De keuze voor de industriële inkoper is anno 2014 niet meer zwart wit.
De Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) reikt hen tijdens het inkoopseminar op ESEF 2014 oplossingen aan om tot een juiste afweging te komen: zelf maken, uitbesteden in lage lonen landen of samen met toeleveranciers in Nederland een flexibele toeleverketen opzetten?
De wereld is er voor de industriële inkoper anno 2014 niet gemakkelijker op geworden. De jarenlange offshoring trend is tot stilstand gekomen. Sommige praten al over reshoring. Het terughalen van werk uit lage lonen landen kan uiteenlopende redenen hebben. Kwaliteitsissues bijvoorbeeld; hoger dan gecalculeerde kosten omdat te weinig naar alle kosten van uitbesteden in lage lonen landen is gekeken. Stijgende inkoopkosten doordat lonen in opkomende economieën fors stijgen. Weinig flexibiliteit, terwijl die juist nodig is met kleiner wordende series en sneller wisselende producten. Een trend als maatschappelijk verantwoord ondernemen dwingt de OEM’er tot in detail zicht te hebben op zijn toeleverketen. Niemand wil onder vuur liggen omdat zijn producten ver weg onder slechte arbeidsomstandigheden gemaakt worden. “We zien dat er nieuwe tegenstellingen en uitdagingen op de industrie afkomen”, zegt Erik van Assen, netwerkmanager bij NEVI, het kennisnetwerk voor inkoop en supplymanagement.
Dichtbij huis inkopen
Veel OEM’ers heroverwegen hun inkoopstrategie. Bij NEVI constateert men dat daarbij uitbesteders steeds vaker ervoor kiezen om diep bij de supply chain betrokken te worden. Daarom zetten ze hun toeleverketen weer op in West-Europa, pakweg in een straal van zo’n 400 kilometer rond de eigen vestiging. “Want als ze de technologie ontwikkeling bij toeleveranciers volgen, investeringen afstemmen en overbodige schakels uitschakelen, sparen uitbesteders kosten, spreiden ze risico’s, verkorten ze time to market. Door je netwerk anders te organiseren, ontstaat er een concurrentievoordeel”, schetst Erik van Assen de voordelen van deze nieuwe strategie. Toch betekent dit niet dat het inkopen in lage lonen landen volledig heeft afgedaan. Sommige uitbesteders kiezen hier bewust voor omdat ze zo toegang krijgen tot heel nieuwe markten.
NEVI-seminar
Beide kanten komen aan bod in het NEVI inkoopseminar tijdens ESEF 2014, dat op woensdag 12 maart van 9.30 tot 12.30 uur in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsvindt. De nieuwe uitdagingen waar de industrieel inkoper voor staat, worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. Martijn Lofvers van Supply Chain Magazine houdt als eerste spreker een lezing met als titel: Supply Chain Strategy Mindmapping: trendwatching in de praktijk. Bij veel bedrijven is het onduidelijk wat de bedrijfsstrategie is: welke bergtop beklimmen ze en waarom? De juiste route naar de top vertalen in bijpassende supply chains en de bedrijfsbrede communicatie hierover is cruciaal. Het ontwikkelen van een strategische supply chain mindmap helpt bij het signaleren van obstakels en de onderlinge rolverdeling om deze hindernissen te omzeilen. Peter Lighthart, CBI expert subcontracting, schetst vervolgens de marktontwikkelingen in de metaalsector (zoals grondstofprijzen en het effect van opkomende landen). Ook gaat hij in op de voordelen van gobal sourcing, de voorwaarden voor succes en welke aspecten van belang zijn. Daarna belichten twee inkoopdirecteuren van Nederlandse concerns, die wereldwijd actief zijn, hun inkoopstrategie. Eén van hen kiest uit strategische overwegingen om de toeleverketen in Nederland te optimaliseren; de ander kiest voor local sourcing om via inkopen ook toegang te krijgen tot nieuwe markten. Het seminar wordt voorgezeten door NEVI-hoogleraar Prof. dr. Bart Vos van de Universiteit van Tilburg.
Aanmelden
Het NEVI-inkoopseminar vindt plaats op woensdag 12 maart. Start 9.30 uur, einde 12.30 uur zodat deelnemers daarna ESEF 2014 kunnen bezoeken. Deelname aan het congres is gratis, maar vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via de website van ESEF (www.esef.nl). Bij het registreren als bezoeker kan men zich direct inschrijven voor dit seminar bij de beursactiviteiten.