Renishaw met 3D-printer genomineerd voor Techni-Show Innovatie Awards 2014

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De 3D printer AM250 van Renishaw is een van tien genomineerde producten voor de Techni-Show Innovatie Awards 2014. ‘Dit is al weer de derde generatie 3D printer van Renishaw’, vertelt Philippe Reinders Folmer, general manager Renishaw Benelux. De eerste werd op de markt gebracht door MTT, een bedrijf dat Renishaw in 2011 heeft overgenomen.

Dit is de negende van tien innovaties die medio januari zijn genomineerd voor de Techni-Show Innovatie Awards 2014. Yamazaki Mazak, Cellro, Cloos Benelux, CNC Consult & Automation, Dibalex, Trumpf Nederland, Wila en Resato  zijn hier reeds aan bod geweest. De komende periode introduceren we ook de laatste van de tien genomineerden voor de Techni-Show Innovatie Awards 2014.

Selectief lasersmelten 

De 3D printer ook wel selectief lasersmelten (SLM) genoemd is een proces voor additive manufacturing waarmee via een krachtige glasvezellaser direct vanuit 3D-CAD geheel vaste metalen onderdelen te maken zijn. Belangrijke kenmerken en ook aanmerkelijke verschillen met vorige modellen zijn de variabele poederdosering, het lage zuurstofgehalte in de opbouwatmosfeer en een ongekend veilig te wisselen filtersysteem voor minimaal contact tussen materiaal en gebruiker.

De AM250 lasermelting machine van Renishaw is een innovatieve productiemachine waarmee via een krachtige glasvezellaser direct vanuit 3D-CAD metalen onderdelen van normale dichtheid te maken zijn. De onderdelen worden opgebouwd in lagen van 20 tot 100 µm uit fijne metaalpoeders, die volledig gesmolten worden in een strikt gecontroleerde atmosfeer. 

De kracht

Tijdens de presentatie van alle genomineerden legt Philippe Reinders Folmer uit wat de kracht is van de Renishaw 3D-printer. De onderdelen worden laag voor laag opgebouwd met 20 tot 100 micron per laag, uit fijne metaalpoeders die gesmolten worden in een vacuümkamer onder strikt gecontroleerde atmosfeer met puur argongas . Het unieke aan de constructie van de AM250 is de bouwkamer, hierin wordt met behulp van vacuüm de zuurstof onttrokken om vervolgens met puur argongas te worden gevuld. Zo ontstaat, in minder dan 12 minuten, een strikt beheerste inerte atmosfeer met minder dan 0,01 procent zuurstof, hetgeen noodzakelijk is voor het verwerken van reactieve metaalpoeders als aluminium en titanium.

Gebruikskosten

Het programma 3D-printers omvat de SLM250 en de SML125, die beide voorzien zijn van vacuümtechnologie die weinig gas verbruiken. De laaggeprijsde filterelementen en het geringe gasverbruik dragen bij aan de lage gebruikskosten van het systeem. De SLM systemen konden altijd een brede variëteit aan materialen verwerken, en de nieuwe modellen zijn hierop geen uitzondering. Die voegen daar echter de voordelen aan toe van het snel wisselen van materiaal: de SLM125 via een cassettesysteem voor de materiaaldosering en de SLM250 met een afneembare voorraadtrechter. Dat is bijzonder handig voor wie meerdere materialen toepast of ermee experimenteert. Voor een veilige verwerking van reactieve materialen als titanium en aluminium wordt door de SLM machines standaard gezorgd.


Renishaw Benelux staat in op de Techni-Show 2014 in hal 11 stand B074.

De uiteindelijke winnaars van platina, goud of zilver worden op de eerste beursdag van de Techni-Show (11-14 maart) bekend gemaakt. Er wordt ook een publieksprijs uitgereikt, stemmen kan hier.  

De 3D printer AM250 van Renishaw.