De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft de prijs voor ‘Meest innovatieve project 2013′ aan Acotech uitgereikt. De NAM was vooral onder de indruk van de mobiele robot waarmee Acotech op zes meter hoogte een ingewikkeld contour in een pompleiding sneed.
‘Als het nodig is, brengen wij de robot naar het product’, aldus Acotech-directeur Corné Henselmans. Acotech ontwikkelt robotautomatisering voor tal van doeleinden. Vorig jaar benaderde de NAM hen voor hun Stage 2-project. Hierbij moest Acotech een bestaand T-stuk uit de leiding snijden en het nieuwe T-stuk op maat snijden, zodat exact in het gemaakte gat gelast kon worden.
Software RobotDirector
De door een Italiaans bedrijf geleverde nieuwe T-stukken hadden een grotere doorlaat en moesten binnen een nauwkeurigheid van een halve millimeter passen in het uitgesneden gat. Dit alles terwijl de tekening op sommige plekken een afwijking van een centimeter had ten opzichte van de werkelijkheid. Henselmans: ‘Dankzij het door onszelf ontwikkelde softwarepakket RobotDirector hebben we het werkelijke contour in het robotprogramma kunnen terug meten en corrigeren.
RobotDirector maakt het mogelijk door middel van getallen (parameters) of een CAD-model een robotprogramma te genereren en te corrigeren. De parameters kunnen tijdens het proces worden gecorrigeerd, zodat het programma flexibel is. Ideaal wanneer de werkelijkheid en de positie van het object afwijken van het theoretische model of wanneer de robot naar het object gebracht moet worden.’
Mobiele robot
De NAM was echter vooral onder de indruk van de mobiele robot, waarmee Acotech op zes meter hoogte op nauwkeurige wijze een complex contour in de pijp sneed. ‘Omdat het hierdoor niet nodig was de pompinstallatie te ontmantelen en wij het snijwerk op locatie uit konden voeren, hebben we de doorlooptijd van het project met vier weken kunnen bekorten! ‘Acotech brengt de robot naar het product in plaats van andersom’, licht Henselmans toe.
2013 was een mooi jaar voor Acotech. ‘Deze prijs is een kroon op onze innovaties. De toegepaste techniek kan voor allerlei processen worden toegepast, zoals waterstraalsnijden, plasmasnijden, lassen, hogedrukreinigen, 3D-printen, frezen, polijsten, slijpen, lijmen et cetera. Ook biedt het tal van mogelijkheden voor de scheepsbouw, bruggenbouw, wegenbouw en offshorebranche’, aldus directeur Corné Henselmans.