Hurco over de invloed van besturing op de snelheid van verspaning

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Je hebt het beste CAM-programma, de beste frezers, de beste snijgereedschappen en de beste CNC machines. En nu nog een besturing. De diverse typen besturingen van de bekende merken kunnen zo verschillen, dat Hurco in het volgende uitleg geeft van enkele typische specificaties.

e praktijk leert dat men zich vaak niet bewust is van de grote snelheidsverschillen, die er kunnen ontstaan bij een verkeerd gekozen besturing. Hierbij zijn de waardes voor regelverwerkingssnelheid en lookahead maatgevend. Hierna de proef op de som met berekening.

Regelverwerkingssnelheid

Voor de berekening van de looptijd van een CAM-programma geldt de volgende formule:

  • De looptijd (in minuten) = Aantal regels van het NC programma / (60 x de regelverwerkingssnelheid (regels per seconde))
  • De regelverwerkingssnelheid (regels per seconde) = 1.000 / (Regelverwerkingssnelheid (in milliseconde))

Een groot aantal besturingen in de markt heeft circa 4 milliseconde of 250 regels per seconde aan verwerkingssnelheid. Dit levert bij een programma van 500.000 regels (bij nafrezen geen uitzonderlijke waarde) een looptijd op van circa 33 minuten. Sommige besturingsfabrikanten leveren optioneel ook snelheden van 1 milliseconde of zelfs 0,5 milliseconde. De looptijden van datzelfde nafreesprogramma worden dan circa 8 minuten of zelfs circa 4 minuten.

Lookahead

Het tweede aspect om uw CAM programma’s met hoge snelheden te kunnen bewerken, is de lookahead van de gekozen besturing. Deze functie zorgt ervoor dat de besturing vooruit (= ahead) kijkt (= look) in het NC programma om de freesbanen met hoge nauwkeurigheden en snelheden te kunnen volgen. Hoe meer regels lookahead, hoe beter dit gaat.
Er zijn verschillen in de markt van 99 regels tot 10.000 regels lookahead en meer.
Hurco adviseert om je goed te laten informeren door de CAM leveranciers over deze zaken en vraag bij uw eerstvolgende investering naar deze belangrijke waardes of beter nog: test de verschillen onder spaan.

Hurco levert bijvoorbeeld de WinMax met een regelverwerkingssnelheid van 0,4 milliseconde (2.500 regels per seconde) en een gepatenteerde dynamische lookahead van 10.000 regels.

Hurco is present op de Techni-Show 2014 in hal 12, stand B.041