Examen voor camera-observant IBEX moet veiligheid bedrijven verhogen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Instituut voor Beroepsexamens IBEX bv, gespecialiseerd in het opzetten en organiseren van onafhankelijke examens ten behoeve van arbo-, veiligheid- en milieuaspecten, presenteert een nieuw examen, namelijk het examen voor camera-observant.

Hoewel er dagelijks in het kader van veiligheid veel geld wordt uitgegeven aan kwalitatief hoogwaardige beveiligingsapparatuur, wordt de camera-observant die de apparatuur moet bedienen en die geacht wordt goede observaties uit te voeren, niet of nauwelijks opgeleid. Voor IBEX, de Haagsche Tram Maatschappij, Certified Eyes en EYE-D was dit de reden om gezamenlijk een certificatieschema te ontwikkelen met daarin de vaardigheden die een camera-observant zou moeten hebben en een daarbij behorend examen, conform ISO 17024. Dit alles met als doel het verhogen van de kwaliteit van de observaties en als zodanig dus ook de veiligheid.

Beoordelingsrichtlijn ‘Toezichtcentrale’

Om de in aantocht zijnde beoordelingsrichtlijn ‘Toezichtcentrale’ naadloos te laten aansluiten bij dit nieuwe examen, heeft het CCV de benodigde kwalificaties voor de cameratoezichthouder en de eindtermen voor de beoordelingsrichtlijn reeds overgenomen uit dit certificatieschema. Het nieuwe examen bestaat uit drie delen, te weten een theoriedeel met dertig meerkeuzevragen en twee praktijkgedeeltes. Tijdens de praktijkgedeeltes worden de kandidaten getoetst op hun vaardigheden met betrekking tot de apparatuur en worden hun observatievaardigheden onder de loep genomen. Deze laatste vaardigheid wordt onder meer beoordeeld aan de hand van videobeelden. Kandidaten die slagen voor het examen, ontvangen het persoonsgebonden certificaat ‘Camera-observant van KIWA’.