Commissie Loek Hermans adviseert oprichting 40 Centra voor Innovatief Vakmanschap

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Via een gefaseerde benadering zullen het bedrijfsleven en het mbo zo’n dertig tot veertig Centra voor Innovatief Vakmanschap moeten opzetten. Deze Centra leveren topstudenten af waar de regio nu en in de toekomst grote behoefte aan heeft.

Dit staat in het advies over het sectorinvesteringsplan mbo 2011-2016 van de commissie Loek Hermans dat gisteravond werd overhandigd aan Jeroen van der Veer, voorzitter Platform Bèta Techniek en Jan van Zijl, voorzitter MBO Raad. Dit advies is tot stand gekomen op initiatief van de MBO Raad en het Platform Bèta Techniek. Per Centrum is over een periode van vier jaar twee miljoen euro aan overheidsinvestering nodig. Aan het einde van de looptijd moeten alle Centra zelfvoorzienend zijn.

Toptechnologie

De Centra leveren als onderdeel van een mbo-instelling topstudenten af waar de regio nu en in de toekomst grote behoefte aan heeft. De stimulerende leeromgeving van een Centrum voor Innovatief Vakmanschap met topdocenten en toptechnologie leiden getalenteerde studenten op die kiezen voor kwaliteit en inhoud. Vakmanschap is iets om trots op te zijn.

De Centra sluiten aan op de nationale en regionale economische speerpunten, zoals de door het Ministerie van Economische Zaken opgestelde sleutelgebieden Chemie, Water en High-Tech systemen. De commissie is ervan overtuigd dat via de Centra het mbo een stevige bijdrage kan leveren aan de economische ontwikkeling van de regio.

Samenwerking mbo bedrijfsleven

Door vernieuwende samenwerkingsverbanden tussen het mbo, het bedrijfsleven en de regionale overheid kan worden ingezet op een breed, verdiept (specialisaties) en verzwaard (topklassen) onderwijsprogramma voor vakspecialisme. Het zou er toe moeten leiden dat ten minste 15 procent van de mbo-techniek studenten het topniveau haalt. Hier is een stevige investering voor nodig die een impuls geeft aan een duurzame kwaliteitsverhoging.