Column: Klik moet er zijn

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Goh, daar ben ik toch wel even van geschrokken. Van het bericht dat 80 procent van de werkenden hun of haar werk ongemotiveerd doen.

Dat is wel een heel hoog percentage. 80 procent. Dit zijn er acht van de tien. Ik kan het me bijna niet voorstellen. Acht van de tien zitten of staan ongemotiveerd te werken.

Onvoorstelbaar. Het werk dat iemand doet, hij of zij uitvoert om financieel (lekker) te ‘leven’. Goed, je hebt natuurlijk vele verschillen in soorten werk, maar ik hanteer altijd het uitgangspunt dat je in elk geval je werk met plezier moet doen.

Ooit, in een grijs verleden, heb ik een functie gehad waarbinnen ik mijn draai helemaal niet kon vinden. Na dertien maanden barstte de bom en ik wilde sowieso vertrekken. Hier voorafgaand lag wel een akkefietje met mijn toenmalige chef, maar enfin dat hoort er soms bij. Het klikte gewoon niet. Niet met het bedrijf, niet met de collega’s en vooral niet met de journalistieke vrijheid binnen deze onderneming. Die was ver te zoeken. En ik merkte dat, als je het niet meer naar de zin hebt in een bepaalde functie, je inderdaad ook minder gemotiveerd wordt. Je glijdt naar beneden en voor je het weet kom je terecht in een neerwaartse spiraal. Bovendien wordt je sacherijnig, ook dat nog. En dat is niet leuk. Niet voor je omgeving en zeker niet voor het thuisfront.

Je moet natuurlijk wel de nodige risico’s durven nemen om over te stappen naar een andere baan en ander bedrijf. Je krijgt weer een proeftijd en het is maar afwachten hoe het bevalt. Het heeft overigens ook wel voordelen. Als je bij een bedrijf vertrekt, moet je meestal je vakantiedagen opmaken. En dat betekent dan een paar weken vrijaf. Durf je het uiiteindelijk toch niet aan om te gaan verkassen – het kan immers ook ingrijpender gevolgen hebben waarbij bijvoorbeeld ook een verhuizing aan de orde kan komen – probeer dan toch je draai binnen de organisatie te vinden. Dat kan best, wellicht door intern te solliciteren, je te verrijken met (na-/bij-)scholing. In elk geval moet je er bij je leidinggevende maar eens een balletje over opgooien, de reactie en uitkomst kunnen wel eens verrassend uitpakken.

Mocht dit toch om welke reden dan ook niet lukken, er zijn natuurlijk periodes waarin de baan die jij zoekt niet voor het opscheppen ligt. Dan moet je wellicht je beslissing om van baan te veranderen, maar even uitstellen en de vervelende periode maar even voor lief nemen. Maar als je weg wilt, kom je weg en zal je uiteindelijk een beter passende baan vinden. Maar ongemotiveerd blijven werken, daar schiet niemand iets mee op en je wordt er geen cent beter van.

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren? E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl.