Column week 2: Mkb 100-klapper

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Hij komt er weer aan. Voor de zesde keer in successie, de MKB innovatie top 100 voor 2011. Ondernemingen die hiervoor in aanmerking denken te komen, moeten in elk geval voldoen aan vier essentiële criteria.

De innovatie moet de nodige impact hebben voor de branche en samenleving, het moet origineel zijn en zijn te verkrijgen. En het moet enige mate van bescherming in zich hebben. Het moet al zijn te verkrijgen, dit betekent simpelweg dat er al een gerealiseerde omzet mee wordt behaald, met andere woorden, het is al op de markt aanwezig.

De organiserende bedrijven Syntens en NL Octrooicentrum Nederland houden wederom de vinger aan de pols als het gaat om invulling van gestelde criteria.

Ondernemers in de maakindustrie, grijp uw kans en dien de innovatie binnen uw bedrijf en uw markt in. Want ondanks dat er velerlei verschillende categorieën zijn, is de kans groot dat wederom een ‘maakbedrijf’ op nummer één komt te staan.

Evenals vorig jaar, het bedrijf met het groene piepschuim, Synbra Technology uit Etten-Leur. Het bedrijf heeft mede door de nummer één notering niet te klagen gehad aan publiciteit. En die publicitiet levert doorgaans omzet op. Maar het gaat ook om de eer, natuurlijk.

Alle ingediende voorstellen worden eerst door verschillende expertpanels beoordeeld. Het gaat om de volgende expertpanels betreffende de segmenten (1) Logistiek, Groothandel en Maritiem, (2) Industrie, (3) Creatieve Industrie, (4) Bouw, (5) Food & Agri, (6) Human Health en (7) Overig. Deze laatste bevindt zich wat mij betreft een beetje in een vaag gebied. Maar goed, het is een segment dat ruimte biedt aan alle ondernemingen die niet onder de genoemde sectoren denken te vallen.

Twee van de zeven spelen zich af binnen de maakindustrie. Dus de kans is groot dat ‘we’ de nummer één positie wederom op gaan eisen. Vervolgens wordt een aantal hiervan voorgelegd aan een onafhankelijke jury die dan de top 100 samenstelt. Voorzitter is Charlie Aptroot, kamerlid voor de VVD. In de maand mei wordt de lijst officieel bekendgemaakt.

O ja, nog even melden dat aan de MKB Innovatie Top 100 bewust geen prijs is verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het Nederlandse midden- en kleinbedrijf in staat is.

Aanmelden kan tot 1 februari 2011. Zie voor alle informatie de website: www.syntens.bissadvice.nl. Heren en dames ondernemers wensen we bij voorbaat veel succes.

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren? E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl.