De Duitse economie zal in 2011 met ruim 3 procent groeien. Export, investeringen en werkgelegenheid zitten nog steeds in de lift. ‘Duitsland zal daarmee zijn rol als locomotief van de Europese economie blijven spelen’, zegt Axel Gerberding, directeur van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) op basis van vandaag in Berlijn gepubliceerde cijfers van de Deutsche Industrie- und Handelskammertag.
‘De verhoging van de groeiprognose komt overeen met de geluiden die ons vanuit de ondernemingen bereiken: de stemming is weer uitstekend, de verwachtingen voor dit jaar zijn over de gehele linie zeer goed.’
Schwung
Dit betreft volgens Gerberding branches zoals de machinebouw, qua werkgelegenheid de grootste branche in Duitsland, de metaalindustrie, electrotechniek, maar ook de dienstverleningssector. ‘Deze ‘schwung’ komt enerzijds door de binnenlandse vraag tot stand, anderzijds ook door een verrassend grote vraag vanuit het buitenland’, aldus Gerberding. Zo verwacht de DNHK op basis van de nieuwe cijfers dat ook de Duitse export zich in 2011 sterker zal ontwikkelen. 46 procent van de Duitse industriebedrijven gaat er volgens de laatste enquête vanuit zijn uitvoer te kunnen vergroten. De vraag komt vooral uit de opkomende industrielanden, die Duitse technologie en gebruiksgoederen willen kopen. “Duitsland zou gezien de nieuwe resultaten in de buurt van het recordjaar 2007 kunnen komen”, zegt Gerberding. Dit heeft ook een positief effect op Nederlandse toeleveranciers en zakenpartners, benadrukt de DNHK-directeur. Het Duitse ministerie van economische zaken ging slechts enkele weken geleden nog uit van een groeipercentage van 2,3 procent.
Meer personeel
Aangezien Duitse bedrijven hun investeringen verhogen en 22 procent van hen aangeeft ook meer personeel in dienst te willen nemen, verwacht de DNHK circa 300.000 nieuwe banen. De werkloosheid daalt hiermee tot beneden de drie miljoen. Dit zorgt voor meer koopkracht. “De stemming in de Duitse detailhandel is dan ook eindelijk weer vol optimisme”, zegt Gerberding.
Een rem op de groei zou vooral kunnen ontstaan door het gebrek aan vakkrachten. 30 procent van de Duitse bedrijven vreest in de komende twaalf maanden zijn vacatures niet te kunnen bezetten, twee keer zoveel als een jaar geleden. Dit betreft vooral de machinebouw, ict-dienstverlening en de gezondheidsbranche.
Goed voor Nederland
‘Al met al is dit goed nieuws voor Nederland’, benadrukt Gerberding. ‘De sterkte van de Duitse economie zal gezien de nauwe verwevenheid ook de Nederlandse ontwikkelingen positief beïnvloeden. Tegelijkertijd wordt duidelijk hoe belangrijk het is dat het Nederlandse beleid op het gebied van industrie, samenwerking en onderwijs ook op de lange termijn sterker op Duitsland gefocust is.’