Column week 13: Aan u de keuze

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

Het wordt een drukke week, kijkend naar alle activiteiten die er op stapel staan. Dan heb ik het wel over volgende week (week 14) natuurlijk als de moeder der maakbeurzen wordt gehouden in Hannover. ‘De Hannover Messe, daar moet je naartoe’, zo koppen we in deze krant.

Extra aandacht voor deze beurs vanaf pagina 18. Trouwens Nederland doet het goed kijkend naar het aantal exposanten in Hannover, ruim honderd. Natuurlijk is de Nederlandse Vereniging voor Algemene Toelevering Nevat vertegenwoordigd, dit jaar alweer voor de 32ste maal. Het Nevat-collectief staat in hal 4 met elf bedrijven. De Hannover Messe 2011 verenigt deze editie in totaal dertien vakbeurzen.

Volgens Nevat zijn de doelgroep en belangrijkste klant van de Nederlandse toeleveranciers de Duitse machinebouw en automotive. Na de forse terugval in 2008 hebben deze sectoren zich inmiddels enorm hersteld. Uit cijfers van de Verband der Deutschen Maschinen- und Anlagenbau (VDMA) blijkt dat over de maand november 2010 de orderintake gemiddeld 43 procent hoger lag in vergelijking met dezelfde maand in 2009. Worden de maanden september tot en met november van 2010 met 2009 vergeleken, dan stegen de (Duitse) binnenlandse opdrachten met 27 procent en de exportopdrachten met maar liefst 38 procent.

En dan hebben we de Metavak, de driedaagse beurs voor verspanende en niet-verspanende industrie in Hardenberg. Op dinsdag, woensdag en donderdag, 5 tot en met 7 april, bent u daar welkom. Zo’n 160 exposanten tonen de nieuwste machines en ontwikkelingen. Onder hen importeurs en leveranciers van verspanende en niet-verspanende machines, gereedschappen, robots, CAD/CAM, opleidingen, smeer- en koelmiddelen, lastechnische bedrijven en staalleveranciers. Gelijktijdig met de Metavak vinden in de Evenementenhal de VILO Relatiedagen plaats, met zeventig deelnemers weer terug van weggeweest. Zie voor alle details onze bijgeleverde special.

De laser bepaalt de toekomst van de maakindustrie. Dit is de stelling van Piet Mosterd tijdens het Industrial Laserevent op dinsdag 5 april. Door een goede inzet van lasertechnologie kan de Nederlandse maakindustrie wereldwijd concurreren, aldus de algemeen directeur van AWL-Techniek uit Harderwijk. Zijn visie deelt hij met de bezoekers die op het komende Industrial LaserEvent op dinsdag 5 april in Enschede. De nadruk van het Industrial LaserEvent 2011 zal liggen op de directe inzetbaarheid van lasertechnologie in de maakindustrie en de noodzaak hiervan. Meer vanaf pagina 26. Keuze genoeg dus volgende week, de keuze is aan u.

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren? rolfelling@vraagenaanbod.nl Twitter: VenA_Rolf