Een toch wel enigszins opmerkelijk bericht in het Financieele Dagblad van afgelopen maandag. De coöperaties zijn terug van weggeweest.
Het aantal coöperatieve bedrijven in ons land ligt nu op zo’n 7.500. In twee jaar tijd is het aantal met 2.100 gegroeid. En dat is dus best opmerkelijk te noemen.
Met het lezen van dit bericht moest ik gelijk terugdenken aan mijn eerste werkgever, Cebeco-Handelsraad, een nationale aan- en verkoopvereniging voor de Nederlandse Land- en Tuinbouw. Dit concern kalfde in de jaren negentig af omdat de leden zelf, in kleiner verband, de coöperatieve gedachte voortzetten. De ‘moeder’ van de landbouwcoöperaties hadden ze niet meer nodig. Maar de coöperatieve gedachte bleef wel bestaan.
Wat is nu een coöperatie? Een coöperatie is een vereniging die opkomt voor de materiële belangen van haar leden, door overeenkomsten met hen af te sluiten. Bij de coöperatie mag winst worden uitgekeerd aan de leden. Zo luidt de definitie van een coöperatie. Een van de bekendste in ons land is de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank B.A, beter bekend als de Rabobank Nederland. De bank bestaat uit ruim 140 zelfstandige coöperaties.
Er zijn natuurlijk veel meer vormen van samenwerken. Denk hierbij aan een franchise, een holding, een dealerorganisatie of een joint-venture om enkele bekende vormen te noemen. Aan deze genoemde samenwerkingsverbanden ligt het commerciële belang ten grondslag. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee.
Maar dit ligt nu net even anders bij een coöperatie. De beslissingen die moeten worden genomen, bijvoorbeeld over strategische wijzigingen, moeten worden voorgelegd aan een ledenraad. Een meerderheid moet dan instemmen. De betrokkenheid en invloed van de leden is dus groot.
Dit geheel overziend, vroeg ik me af of er in de Nederlandse maakindustrie ook bedrijven / ondernemingen zijn die als coöperatie te boek staan. We zijn benieuwd hoe het met deze bedrijven gaat. Laat het ons weten, we komen graag optekenen hoe de coöperatie in de mkb-industrie functioneert.
Dus bel, mail of twitter naar ons.
Rolf Elling, hoofdredacteur
Reageren? E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl.
Twitter: VenA_rolf (via www.twitter.com).