Zes kandidaten voor Nederlands-Duitse Prijs voor de Economie

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Zes kandidaten zijn in de race voor de Nederlands-Duitse Prijs voor de Economie 2011. De prijs is bedoeld voor innovatieve bedrijven en moedige investeerders, die bijzondere accenten zetten in het grensoverschrijdende bedrijfsleven.

In totaal hebben zich dit jaar 34 bedrijven voor de gerenommeerde onderscheiding van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) aangemeld. Genomineerd zijn Erbe Nederland uit Werkendam, Horizon Energy uit Rotterdam, J.H. Laarakkers uit Sambeek bij Boxmeer, Knaus Tabbert uit het Beierse Jandelsbrunn, Solarlux uit Bissendorf bij Osnabrück en Publicexpress uit Oldenburg.

 

Uitdaging

Eén van de Nederlandse genomineerden is Erbe. Directeur Paul Meijers vindt het een mooie uitdaging om voor deze prijs te zijn benaderd. ‘Het is ook best spannend.’ Erbe is een dochteronderneming van Erbe Elektromedizin, een producent van medische apparatuur uit het Zuid-Duitse Tübingen.

Stemmen kan nog

Op de website van de Handelskamer kunnen de profielen van alle kandidaten bekeken worden en kunnen bezoekers nog tot en met 23 september 2011 op hun favoriet stemmen. De winnaar van de online stemronde wordt op 12 oktober 2011 bekendgemaakt.

‘De aanmeldingen waren dit jaar zeer veelzijdig en van grote kwaliteit’, vindt Dick de Boer, voorzitter van de Nederlands-Duitse Handelskamer. De uiteindelijke genomineerden weerspiegelen volgens hem deze veelzijdigheid.

Erbe Nederland

Erbe Nederland is een dochteronderneming van Erbe Elektromedizin, een producent van medische apparatuur uit het Zuid-Duitse Tübingen. Het moederbedrijf behoort tot de grootste leveranciers ter wereld en is al vele jaren actief op de Nederlandse markt. Gedurende de afgelopen tien jaar heeft Erbe zich door continue innovatie en doorontwikkeling van kwaliteit en service ontwikkeld tot Nederlands marktleider op het gebied van chirurgiesystemen en -instrumenten. Het marktaandeel steeg daarbij naar eigen zeggen van 20 naar ongeveer 70 procent. Dit succes positioneert het bedrijf als toonaangevend in een door hevige concurrentie gedomineerd marktsegment. 

Knaus  Tabbert

Knaus Tabbert GmbH is al vele jaren een gerenommeerde producent van caravans en campers. Het centrale merk Knaus viert dit jaar zijn 50e verjaardag. Geen vanzelfsprekendheid, want in 2008 moest Knaus Tabbert faillissement aanvragen. De Nederlandse investeringsmaatschappij HTP Investments uit Venlo redde het bedrijf van de ondergang en heeft alle drie de productielocaties behouden. Inmiddels kwam er zelfs een vierde bij. Het gaat Knaus Tabbert weer voor de wind en in 2010 kon de omzet met 36 procent vergroot worden. Met het prototype ‘Efficiency Line’ stelde het bedrijf onlangs een wereldprimeur voor: een uniek hybridesysteem, dat caravans van een eigen aandrijving voorziet. Een schoolvoorbeeld van vruchtbare Nederlands-Duitse samenwerking. 

Horizon Energy

Het Rotterdamse bedrijf Horizon Energy installeert, financiert, exploiteert en investeert in grootschalige zonne-energiesystemen en heeft onlangs met een spectaculair project de Duitse markt betreden. In de zomer van 2011 installeerde  Horizon 19.000 zonnepanelen op het dak van de langste skihal ter wereld: het 640 meter lange Alpincenter Bottrop. De panelen produceren jaarlijks 1.300.000 kWh (kilowattuur) voor het openbare stroomnet en voorzien daarmee op lange termijn 400 huishoudens in Bottrop van stroom. Het Alpincenter heeft zo’n vier miljoen euro in de installatie geïnvesteerd. Door de nieuwe fotovoltaïsche afdekking wordt het dak van de skihal bovendien beter geïsoleerd, waardoor het energieverbruik voor de koeling van de piste aanmerkelijk gereduceerd wordt. Het Nederlandse bedrijf geeft op die manier samen met de opdrachtgever een voorbeeld voor milieuvriendelijke energieoplossingen.

Solarlux

Solarlux Aluminium Systeme is wereldwijd een van de toonaangevende aanbieders van glazen schuifwanden, balkonbeglazing en glazen aanbouwen. Sinds 1996 is de onderneming uit de buurt van Osnabrück met een dochterbedrijf actief op de Nederlandse markt. Solarlux Nederland heeft vandaag de dag 30 medewerkers en behaalt een omzet van 11,5 miljoen euro. In 2010 opende het bedrijf in Nijverdal een nieuw kantoorgebouw, waarvan het concept en de vormgeving door Nederlandse architecten en Duitse ingenieurs in nauwe samenspraak zijn ontwikkeld. Daarbij ontstond uit deze grensoverschrijdende samenwerking een nieuw product: de Solarlux Co2mfort wand, een handmatig en individueel te bedienen dubbele glaswand.  

Klein maar fijn is het motto van Publicexpress. Met slechts enkele medewerkers heeft het bedrijf uit het Duitse Oldenburg een succesvolle busverbinding naar Groningen opgebouwd. Al zeven jaar verbindt de onafhankelijke onderneming daarmee in een structuurzwakke regio mensen aan beide kanten van de grens met elkaar. Zeven dagen per week kunnen Nederlanders en Duitsers meerdere malen per dag comfortabel en zonder overstappen het buurland bezoeken om te winkelen, werken, studeren of op vakantie te gaan. Inmiddels behoort zelfs het vliegveld van Bremen tot de nauwe samenwerkingspartners van het bedrijf, dat een zeer hoge klanttevredenheid heeft.

Laarakkers

De Firma Laarakkers uit Sambeek bij Boxmeer is al jarenlang internationaal actief als sloopaannemer en is gespecialiseerd in complexe projecten op het gebied van sloop, verwijdering van gevaarlijke stoffen, grondsanering en recycling. Sinds 2001 heeft het familiebedrijf in derde generatie een eigen vestiging in Duitsland. Een van de lopende projecten is de revitalisering van het Niedieck-terrein in de Duitse stad Nettetal. Hier heeft Laarakkers voor een symbolisch bedrag een 43.000 vierkante meter groot fabrieksterrein met al jaren leegstaande fabrieksgebouwen van een voormalige textielfirma opgekocht. Samen met de gemeente zorgt Laarakkers nu dat het gebied, dat midden in het stadscentrum ligt, wordt gesloopt en de bodem gesaneerd wordt. Daarna wordt het terrein verder gerevitaliseerd en zal er plaats zijn voor woningbouw, verzorgingsflats en detailhandel. Het bedrijf realiseert daarmee een project dat een belangrijke impuls zal geven aan de leefbaarheid, werkgelegenheid en uitstraling van de binnenstad van Nettetal.

‘Het deelnemersveld laat de grote bandbreedte van de Nederlands-Duitse samenwerking zien’, aldus De Boer. In 2010 won modeonderneming Erfo uit de Duitse grensplaats Nordhorn de prijs in een strijd met vier andere kandidaten.