Binnen de redactie van Vraag en Aanbod hebben we vanzelfsprekend vele contacten in de Nederlandse maakindustrie. En dat geldt niet alleen voor de industriële mkb-bedrijven, maar zeker ook voor de zogenoemde aanpalende, aan de industrie gelieerde bedrijven, organisaties, overheden en instellingen.
Dit impliceert dat we nog weleens wat horen uit de Nederlandse maakmarkt.
Bijvoorbeeld laatst toen ik iemand sprak die vertelde dat zijn bedrijf de laatste periode – zeg maar maanden – opvallend veel beter was gaan functioneren. En zoiets komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. De reden hiervoor ging schuil in het feit dat deze onderneming jaren geleden was opgekocht door twee eigenaren.Deze waren beiden in de veronderstelling dat ze zich niet op de werkvloer hoefden te laten zien, en gingen er gemakshalve ook maar vanuit dat de medewerkers de zaak wel door konden laten draaien.
Tja, u raadt het al, het tegendeel bleek waar te zijn. De diverse ‘structuren’ in het bedrijf werden troebel en iedereen bemoeide zich overal mee. Het werd nog net geen chaos, maar de resultaten werden er niet beter op. En dat zagen de beide heren wel.
Na ampel beraad liet de ene eigenaar zich door de andere uikopen waarmee het tij moest worden gekeerd. De overgebleven directeur-eigenaar was zich er inmiddels wel van bewust dat er wel het een en ander moest veranderen. En warempel, hij liet zijn gezicht maar eens zien op de werkvloer. En – uiteraard – het werkte.
Duidelijkheid in de organisatie, weten wie waar verantwoordelijk voor is en dit – ik weet het, het is een open deur en je hoeft er ook helemaal geen specialist voor te zijn – ook af en toe gewoon bespreken met je medewerkers. Dat werkt in vele gevallen heel verhelderend.
Bovendien geef je hiermee aan dat je ook een luisterend oor hebt en bent voor je personeel. En niet alleen iemand die aan het einde van de maand de salarissen laat uitbetalen.
?
Rolf Elling, hoofdredacteur
Reageren? E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl.
Via Twitter: VenA_rolf.