Column: Lekker lobbyen hoort erbij

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Kijk, dat geeft me nu een goed gevoel. Het bericht over de 33 miljoen euro extra voor de drie technische uiniversiteiten van ons land.

Zouden de vele woorden die we aan dit onderwerp – het belang van het op peil houden van ons toekomstig technologisch en innovatief universitair onderwijs – hebben gewijd, dan toch niet voor niets zijn geweest?

33 miljoen euro extra voor de drie technische universiteiten Enschede, Delft en Eindhoven. Da’s mooi.

Alhoewel. De drie universiteiten moeten dit bedrag delen door drie en het is ook nog eens voor de komende drie jaar. Dan blijft er bijna 3,7 miljoen euro per UT per jaar over.

Tja, en dat is in de technische wereld nu niet echt een dusdanig hoog bedrag waar je warm van wordt, schat ik zo in. Toch moet je een gegeven paard niet in de bek kijken en uiteraard zijn de TU’s blij met deze toezegging. Het komt ongetwijfeld ook door het vele lobbyen van de diverse brancheorganisaties richting de Haagse politiek.

Want daar zijn we goed in, lobbyen. Het hoort er gewoon bij en is gemeengoed geworden, zeg maar.

Maar hoe werkt dit lobbyen nu in de praktijk en wat betekent het. Kort gezegd is het lobbyen het systematische, strategische en georganiseerde streven om één of meer factoren van – in de meeste gevallen politieke – besluitvorming te beïnvloeden.  Het woord lobby komt uit het Engels en diende daar aanvankelijk ter aanduiding van een voorkamer bij het Britse parlement.

Lobbyen kan op alle niveaus. Het meest komt het echter voor in het politieke gremium. En het beïnvloedt de uiteindelijke besluitvorming. Dit kan handelen over een pot met geld, maar het kan ook gaan over een benoeming van een persoon op een bepaalde vooraanstaande positie. Voorbeelden hiervan hoef ik u niet te schetsen, die zullen u wellicht wel te binnen schieten.

In elk geval kan een goede lobbyist in een organisatie veel bereiken. Hij of zij weet wie de belangrijkste spelers binnen een bepaald gremium zijn en hij of zij weet dit zo te beïnvloeden dat de besluitvorming in het voordeel van zijn organisatie of groep personen uitvalt. Want daar draait het allemaal om. En hier is in principe niets mis mee, zolang het maar geen machtsmisbruik is.

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren?

E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl

Via twitter: VenA_Rolf