Column: Op groen of rood of toch op oranje

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

We ontvingen een bijzonder mailtje op de redactie. Een van onze lezers stelde de vraag waarom we bij de publicatie van onze wekelijkse richtprijzen werken met pijltjes waarbij de kleur rood wordt toegepast als de prijs omlaag is gegaan en groen bij een stijgende prijs.

Tja, en daar moet je dan toch even over nadenken. En dat doen we dus. Net zoals we continu kijken hoe we u, onze lezer, kunnen voorzien van informatie. Maar goed, dat weet u.

We publiceren onze richtprijzen voor een brede maakmarkt. Niet alleen voor de afnemers van allerlei soorten metalen, maar zeker ook voor de staalhandelaren, inkopers en leveranciers. En deze laatste zijn natuurlijk ‘blij’ (groen dus) als de prijzen stijgen. Maar de gebruikers van metaalproducten, dus diegenen die het moeten inkopen voor hun productie, zullen niet blij zijn als de prijzen stijgen (nu groen, voor hen rood).

Maar een daling is in onze beschaving en beleving al eeuwenlang in bijna alle situaties negatief, en daar past nu eenmaal de kleur rood bij. Kijk maar naar de beursindexeringen. Een lagere slotstand betekent minder euro’s per aandeel en dat is een negatieve score, rood.

Kijk ook naar de bankrekening. Het rood staan op je bankrekening geeft ook aan dat je, hopelijk tijdelijk, een negatief saldo hebt. En daar moet je dan weer even aan werken om weer boven de streep en in de zwarte cijfers te komen.

Kijk ook in het verkeer. Rood is een sein om stil te staan, dat schiet dus eventjes niet op.

Het zal er wel mee te maken hebben dat vroeger op school de fouten van de door de juf of meester gecorrigeerde opdracht ook in het rood waren aangegeven.

Vooralsnog lijkt het me dat we dit gevoel maar blijven volgen. Dus bij dalende prijzen een rode pijl en als de prijzen stijgen, groen.

Maar als u nu echt massaal tegen bent, laat het ons weten. We passen het graag aan. Op onze webstie vindt u overigens alle prijzen van de grootste staalleveranciers.

Op de marktprijzenpagina (www.vraagenaanbod.nl/marktprijzen) staan onderin de staalprijzen. Hierop klikkend komt u terecht bij de bruto staalprijzen van elf belangrijke spelers in de markt.

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren? E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl.

Via twitter: VenA_Rolf.