Column: Maak heeft lichte koorts

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Tja, ik heb het een paar weken geleden al voorspeld en met de nieuwste cijfers van de economische barometer van de Koninklijke Metaalunie wordt de verslechtering in de maakindustrie nu daadwerkelijk aangegeven.

Het blijft evenwel een wat wisselend beeld, bedrijven die afhankelijk zijn van binnenlandse orders hebben het zwaarder dan bedrijven die juist veel in het buitenland doen. De buitenlandse orderpositie is over de gehele linie beter. Opvallend in deze barometer is toch dat de winstgevendheid ten opzichte van het kwartaal hiervoor, nauwelijks is veranderd. Gemiddeld maakt ruim 60 procent van de bedrijven winst, 25 procent draait quitte en 15 procent duikt in de rode cijfers, zo blijkt uit de barometer.

Waar hebben we het dan over, zult u zich afvragen, het gaat toch naar omstandigheden goed? Nu, ik ga er wel vanuit dat de winstmarges behoorlijk onder druk staan of de komende tijd onder druk komen te staan.

De vraag is natuurlijk of deze verslechtering slechts een is van tijdelijke aard, zeg maar een korte periode van lichte koorts. Of zet dit door en wordt het een zware griep die we niet zomaar weer te boven zijn?

Gezien de ‘geluiden’ die we om ons heen horen, verwacht ik dat het vooralsnog blijft steken op een lichte griep en dat we met zijn allen straks weer fier en volop winstgevend aan de bak zijn.

Even nog heel wat anders. In deze uitgave hebben we een bijzonder thema opgenomen. We laten een aantal vrouwen die werkzaam zijn in de metaalsector aan het woord. In samenwerking met de Metaalunie is dit thema tot stand gekomen.

Vrouwen in de metaal, slechts 10 procent van het totaal aantal werknemers in de metaalsector is een vrouw. We hebben het hier dan over zo’n 18.800. En dat mogen er wel veel meer worden, want dat zou een aanwinst voor de sector zijn, vindt buitendienstledenadviseur Bert Rundervoort van de Metaalunie. Want vrouwen hebben nogal wat voordelen. Lees hierover meer op pagina 25.

Hulde aan Bert. En hulde aan alle vrouwen werkzaam in de maakindustrie.


Rolf Elling, hoofdredacteur
Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl

Via Twitter: VenA_Rolf