Column: Aanscherpen van kosten dringend gewenst

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

‘De zwakke eurolanden herwinnen vuurkracht’, meldde het Financieele Dagblad enkele weken geleden. Een van deze landen waarmee het beter gaat, is Ierland. Het is nu zelfs het goedkoopste land in de eurozone.

De kosten in de industrie zijn er zeer sterk gedaald en er wordt nu goedkoper geproduceerd dan in het lagelonenland Polen. En dat is op zijn minst toch opmerkelijk te noemen.

In Ierland is en wordt veel gedaan aan het beheersen en vooral het terugdringen van de kosten. Hierbij zijn de arbeidskosten per eenheid product een van de belangrijkste graadmeters. Hoe lager, hoe beter de concurrentiepositie – en dus de export – van een land is.

De ontwikkeling van de arbeidskosten per eenheid product wordt overigens niet alleen bepaald door de ontwikkeling van de lonen, maar ook door die van de arbeidsproductiviteit. Stijgende lonen hoeven niet per se te leiden tot hogere arbeidskosten per eenheid product en dus tot een verslechtering van de concurrentie- en exportpositie.

Een relatief gematigde stijging van de loonkosten kan toch resulteren in constante of dalende arbeidskosten per eenheid product als de arbeidsproductiviteit gelijke tred houdt of sterker stijgt.

Laten we eens kijken hoe het in ons land is gesteld met de arbeidskosten per eenheid product. De vooruitzichten hiervoor zijn niet ongunstig. Hiervoor nemen we het rapport er bij van het Centraal Planbureau dat de in de Macro Economische Verkenning, MEV, de raming neerzette.

Voor 2012 zullen de arbeidskosten per eenheid product in de verwerkende industrie licht stijgen. Niet verontrustend, maar toch. Het gaat slechts om driekwart procent, maar als andere landen in de min uitkomen, dan wordt het verschil dus wel (steeds) groter.

Met de positieve marktontwikkelingen in Ierland in het achterhoofd, lijkt het zeer gewenst om toch nog eens strak te kijken naar de productiviteit binnen uw onderneming. Wellicht is dit hier en daar nog wat te verbeteren en hiermee de arbeidskosten per eenheid product naar beneden te krijgen.

En dat is alleen maar gunstig voor het uiteindelijke bedrijfsresultaat. En daar draait het nu om.

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren? E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl

Twitter: @VenA_Rolf

Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod