Column: Hoe kiest de mkb-ondernemer anno 2012

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Vandaag, woensdag 12 september, mogen we met zijn allen weer naar de stembus. Zo’n twaalf miljoen stemgerechtigden staan voor de keuze hoe Nederland de komende jaren zal worden bestuurd.

In een periode dat de economie niet echt op volle toeren draait, het is nog erg wisselvallig, en Europa ook niet al te florissant gaat, is de stem van de kiezer wellicht belangrijker dan ooit. Voor ondernemers in het industriële midden- en kleinbedrijf hebben we toch maar even gekeken hoe de diverse partijen de toekomst van de Nederlandse maakindustrie zien.

Als Vraag en Aanbod zijn we politiek neutraal, maar het is wel opvallend dat de Nederlandse economie in alle partijprogramma´s de nodige aandacht krijgt. De politiek lijkt zich anno 2012 nu wel terdege bewust van de kracht en het belang van het industriële mkb en dit is in het verleden wel eens minder stringent aanwezig geweest.

Enkele kreten uit de verkiezingsprogramma’s: ‘We hebben groei en banen nodig voor een sterkere economie en een uitweg uit de crisis’. ‘Made in Holland moet op veel meer producten en innovaties komen te staan.’ ‘Ondernemers zijn onmisbaar.’ ‘Het midden- en kleinbedrijf (mkb) is dé banenmotor van Nederland.’ ‘Starters en mkb-bedrijven krijgen voorrang bij het innovatiebeleid’. Deze kreten geven aan dat de dames en heren politici goed gekeken hebben naar de vele en grote belangen die binnen onder meer de maakindustrie aanwezig zijn.

En terecht natuurlijk. We weten alleen niet hoe allerlei beloftes na de verkiezingen worden geïnterpreteerd. Het is zoals altijd sterk afhankelijk welke partijen het voor het zeggen krijgen en wie de meerderheid gaat behalen. Het blijft evenwel een lastige keuze.

Voordat we met zijn allen het rode potlood pakken (welke ondernming komt nu eens met een goed en betrouwbaar elektronisch stemsysteem…?) en een vakje gaan roodkleuren, is het wijs om even de hoofdpunten van de diverse partijen door te lopen. Onder het kopje ‘economie’ hebben de meeste partijen de uitgangspunten vermeld.

Veel wijsheid gewenst.

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren? E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl.

Twitter: @VenA_Rolf

Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod.