ISMC: Inkopers hebben nog lange weg te gaan naar duurzaamheid

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Kostenreductie, duurzaamheid en contractmanagement zijn nu de belangrijkste thema’s voor de inkoopmanagers van grote Nederlandse ondernemingen. Meer dan de helft van de inkoopmanagers verwacht dat het inkoopbeleid van hun onderneming binnen 5 jaar zeer duurzaam zal zijn.

Dit zijn conclusies uit de jongste Supply Management Barometer, die in opdracht van de partners van het International Supply Management Congres (ISMC) door PwC is afgenomen onder 252 inkopers. Het merendeel daarvan werkt voor een organisatie met een jaarlijkse inkoopomvang van boven de 100 miljoen euro.

Inkoopcriteria

De inkopers hebben echter nog een lange weg te gaan. Zo geeft 69 procent van de respondenten aan dat duurzaamheidscriteria onderdeel moeten uitmaken van inkoopcriteria, maar geeft slechts 22 procent aan dat dit ook daadwerkelijk is opgenomen in de voorwaarden. De crisis drukt wereldwijd op de marges van bedrijven en de roep naar economische groei klinkt alsmaar harder. Complexere ketens door onder andere de vele toeleveranciers, kortere levensduur van producten en de lastig te voorspellen klantvraag, maakt het managen van de keten uitdagender.

De meeste toegevoegde waarde van duurzaamheid in de keten is volgens de respondenten dan ook te behalen in risicobeheersing. Ook kostenreductie is belangrijk, wat kan worden gerealiseerd door het efficiënter gebruik van grondstoffen. Duurzaam inkopen wordt niet direct gezien als kans voor het verhogen van de omzet.

Hoewel 83 procent van de inkopers vindt dat het meten van de prestatie op het thema duurzaam inkopen zeer belangrijk is, zegt slechts 35 procent van de respondenten hier echt inzicht in te hebben. Wanneer resultaten op het gebied van duurzaamheid wel in kaart zijn gebracht, worden deze voornamelijk afgeleid uit het aandeel geauditeerde leveranciers en het aantal leveranciers met duurzaamheidscertificaten.

ISMC

Inkoopmanagers komen jaarlijks bijeen tijdens het International Supply Management Congres, waarbij circa 1.500 deelnemers gezamenlijk de nieuwe kansen verkennen rond het creëren van waarden in elke schakel van de keten. Best practices, nieuwe wetenschappelijke inzichten en innovaties op het gebied van inkoop en ketenbeheer en de effecten daarvan op de mens, het milieu en schaarse grondstoffen staan hierbij centraal.

In het kader van dit congres wordt in samenwerking met de ISMC-partners en PwC de jaarlijkse ‘Supply Management Barometer’ uitgevoerd. resultaten zijn te downloaden van www.supplymanagementcongress.nl/barometer.