VNO-NCW: ‘Europees patent versterkt innovatie’

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

VNO-NCW is tevreden dat er na 30 jaar onderhandelen eindelijk één Europees patent komt. Dit is een grote stap voorwaarts om innovatie in het bedrijfsleven te versterken, meent de ondernemingsorganisatie. Het nieuwe octrooi wordt in 25 EU-landen geldig en er komt een centraal ‘patenthof’ om geschillen te beslechten. Het verdrag moet nog goedgekeurd worden in de lidstaten.

Het Europees Parlement stemde vanochtend voor het vereenvoudigde systeem met één set octrooiregels die voor alle deelnemende lidstaten gaat gelden. Vanaf 2014 kunnen bedrijven kiezen voor een unitair octrooi. Na verlening hoeven de claims (die de beschermingsomvang bepalen) alleen in het Engels, Frans en Duits worden opgesteld. Dat maakt het aanvragen van een octrooi vanaf 2014 al gauw de helft tot 80 procent goedkoper. Een patentaanvraag kost nog rond de 20 duizend euro, dat kan dalen naar ongeveer vijfduizend euro.

Verbeteringen
In het verleden viel een Europees octrooi na verlening door het Europees Octrooibureau uiteen in een bundel nationale octrooien. Die moesten per land met nationale vertalingen worden ingediend met nationale juridische processen en waar nationale taksen voor moesten worden betaald. Mede daardoor is een Europees patent 18 keer duurder dan een octrooiaanvraag in de VS en 60 keer duurder dan een aanvraag in China.

Ranglijst octrooiaanvragen
Voor het Nederlandse bedrijfsleven is het zogenaamde unitaire octrooi belangrijk, aangezien Nederland van alle EU-landen de vierde plaats inneemt op de ranglijst van octrooiaanvragen. Op de wereldranglijst staat Nederland negende. VNO-NCW vindt het verder positief dat het systeem een overgangsperiode kent. Bedrijven kunnen de eerste jaren nog opteren voor het oude systeem als dat goedkoper is. Aan het EU-octrooi doen alleen Italië en Spanje niet mee. Zij hebben zich steeds verzet tegen de regeling omdat aanvragen niet langer in het Italiaans en Spaans hoeven te worden ingediend. Rome en Madrid vinden dit discriminerend. Ze hebben tot het hoogste Europese gerecht aan toe geprobeerd de stemming tegen te houden . De nieuwe spelregels worden van kracht als een meerderheid van de nationale parlementen ermee instemt voor 1 januari 2014, die van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland inbegrepen.

De Volkskrant meldt dat mobieltjesmaker Nokia, netwerkleverancier Ericsson en defensiespecialist BAE Systems het parlement hebben opgeroepen de voorstellen af te wijzen. Ze zijn bang dat de nieuwe wet de deur wagenwijd openzet voor ‘octrooi-trollen’. Dat zijn bedrijven die vaak ogenschijnlijk nutteloze en breed geformuleerde patenten opkopen om andere ondernemingen wegens schending van hun octrooien voor de rechter slepen. In de VS hebben ‘trollen’ volgens sommige berekeningen vorig jaar 22 miljard euro aan directe schade veroorzaakt.