Column: Goed voorbeeld doet goed volgen, toch?

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

Deze week is de Hannover Messe. Wereldwijd de grootste industriële beurs. Dit jaar met een slordige 6.500 exposanten. Het verwachte aantal bezoekers ligt op 250.000. Samen met een collega was ik aanwezig bij de officiële opening, afgelopen zondag. En dit was een heuse show.

Uiteraard was de aanwezigheid van de Russische president Vladimir Poetin, dit jaar is Rusland het gastland van deze Messe, een bijzonder en markant hoogtepunt. Bondskanselier Angela Merkel was er als vanzelfsprekend aanwezig evenals vele andere hoogwaardigheidsbekleders.

Na diverse plichtplegingen werd er een show opgevoerd die er zijn mocht, wervelend en inspirerend. Met enkele duizenden genodigden in het Hannover Congress Centrum werd de Hannover Messe officieel geopend door Merkel. Hiervoor werd de prestigieuze Hermes Award uitgereikt aan Bosch Rexroth.

In elk geval nemen ze de industrie zeer serieus in Duitsland. Het bewustzijn dat dit absoluut de motor is van de Duitse economie en de welvaart is door Merkel wederom vet  onderstreept. ‘Onze industrie is en blijft de basis van stabiliteit en dus onze welvaart’, aldus Merkel.

Ze hebben het in elk geval goed begrepen bij onze oosterburen. Geen gelegenheid laten ze voorbij gaan om de industrie te promoten. En zo hoort het.

Ook de Duitse media pakten groots uit en de Hannover Messe is in de ‘Messeweek’ veel op diverse tv-zenders en radiostations te zien en te horen.

We kunnen hier in Nederland echt nog een voorbeeld aan nemen, nee wat van leren. ‘Onze’ grootste industriële beurs, de Techni-Show en ESEF staat weer voor 2014 gepland.

Bij deze een oproep aan de Nederlandse politiek om nu eens een keer wel acte de préséance te geven. De opening zou moeten gebeuren door niemand minder dan de minister-president die dan de Nederlandse maakindustrie eens even goed in de schijnwerpers zet. Geflankeerd door onze toppers uit de industrie.

Hiermee kunnen en moeten we de Nederlandse maakindustrie veel nadrukkelijker in de schijnwerpers zetten.

In de uitgave van volgende week blikken we in elk geval terug op deze editie van de Hannover Messe waarbij de nadruk zal liggen op de Nederlandse bedrijven die zich in Hannover hebben gepresenteerd.

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren?

E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl

Twitter: @VenA_Rolf

Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod