Column: Vooruitkijken of achterom loeren

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De economie blijft de gemoederen behoorlijk bezighouden. Meldden we vorige week een plus met de PMI, komt amper een week later het Centraal Bureau voor de Statistiek met de pessimistische cijfers over het tweede kwartaal.

 

De bouw produceerde 5,9 procent minder dan een jaar eerder. De industriële productie was 1,7 procent lager. Een kwartaal eerder lagen de krimppercentages in deze takken nog op 8,6 en 4,5.

Het lijkt een discrepantie, de cijfers beoordelend. Toch is het te verklaren. De PMI loopt zeg maar voor op de cijfers van het CBS. Dit betekent dat de industriële maakindustrie dus toch in een lichte positieve flow zit.

Houdt dit aan, zullen we dit zien aan de cijfers van het CBS over drie maanden, zo ongeveer rond eind oktober.  Dan worden de cijfers over het derde kwartaal bekend. We zullen er met zijn allen aan moeten wennen dat de economie zich anders gedraagt dan voor de crisis. De fluctuaties zullen elkaar sneller opvolgen, de horizon voor de producerende bedrijven wordt fors verkort.

Waar ´vroeger´ de orderportefeuilles maanden van tevoren blakend van zelfvertrouwen helemaal gevuld waren, hoor je momenteel veel bedrijven zeggen dat dit nu is veranderd naar amper enkele weken. Op zich natuurlijk niet erg, als je hier maar goed op kunt inspelen met de organisatie.

Aan de andere kant worden er nog steeds – of weer – forse orders gescoord. U heeft het allemaal wel meegekregen en even als voorbeeld noem ik dan ook graag de megaorder die scheepsbouwer IHC Merwede heeft binnengehaald.

Dit Sliedrechtse bedrijf noteerde een miljardenorder voor de bouw van zes schepen voor de ontwikkeling van olievelden voor de kust van Brazilië.

Maar ook VDL zit goed in de orders. VDL Steelweld in Breda, onderdeel van VDL Groep, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar diverse grote orders gescoord. Het gaat om opdrachten voor onder andere Jaguar, Land Rover, Volvo en Ford. Tezamen hebben de orders een totale waarde van meer dan 200 miljoen euro.

Slechts twee voorbeelden van multi-nationals in de maakindustrie. Kijk eens wat dit teweeg brengt in de wereld van de toeleveranciers. Kijk eens naar de positiviteit die dit met zich meebrengt. Vooruitkijken dus.

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren?

E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl

Twitter: @VenA_Rolf

Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod