Fokker, DSM, Croon en Argowil winnen Femme Tech Award (video)

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De technische bedrijven Croon Elektrotechniek uit Rotterdam, Argowil uit Venray, Fokker Landing Gear uit Helmond en DSM Nederland (vestiging Sittard) hebben uit handen van juryvoorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van FME-CWM, de Femme Tech Bedrijven Award ontvangen. Dit is dé prijs voor bedrijven die vooruitstrevend zijn in de werving en het behoud van technische vakvrouwen.

 

De vier winnaars komen uit de technische branches installatietechniek, metaalbewerking, metalektro en procesindustrie. De prijs is een initiatief van het samenwerkingsverband TechniekTalent.nu.

De vakjury was eensgezind in hun oordeel om winnaars te benoemen die een inspirerend voorbeeld zijn bij hun inspanning om meer vrouwen te werven en te behouden. Juryvoorzitter Dezentjé Hamming-Bluemink: “In de techniek hebben we een groot tekort aan vakkrachten. In onze sector zijn er ook voor vrouwen volop kansen voor een mooie carrière. Alleen is het aantrekken en behouden van vrouwelijk talent in het technologisch bedrijfsleven nog steeds een grote uitdaging.”

Ellen Dekkers, voorzitter FNV Bondgenoten, en tevens jurylid: “Deze bedrijven zijn inspirerende voorbeelden. Zij hebben inmiddels bewezen dat extra inspanningen om vrouwen te werven en te behouden ook resultaat hebben. Dit betekent winst voor alle betrokkenen: het bedrijf, de Nederlandse economie, en de vrouwen zelf.” De jury heeft overigens de bedrijven anoniem voorgelegd gekregen.

Talent benutten

 Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker, benadrukte het belang van meer meisjes en vrouwen in bèta-technische functies. En niet alleen omdat ze hard nodig zijn. “Het is goed om je eigen talent te benutten, het is prima verdienen, en maatschappelijk relevant werk.”

De vier winnaars werden gekozen uit twaalf genomineerden. In de sector metalektro waren de bedrijven AP Nederland en Fokker Landing Gear genomineerd. Fokker wil met meer diversiteit bewerkstelligen dat teams creatiever en socialer worden. Een opmerkelijke stap in de conservatieve wereld van de vliegtuigbouw. Zo gaan ze actief op zoek naar gekwalificeerde vrouwelijke medewerkers, en geven ze techniekvoorlichting, specifiek voor meisjes.

In de metaalbewerking branche waren Argowil en Driessen Metaal de kanshebbers. Argowil won dankzij onder andere de invulling van goed werkgeverschap. Zo is de combinatie werk en zorg goed te combineren, en kan er goed parttime gewerkt worden.

In de branche installatietechniek dongen vier bedrijven mee naar de eerste plaats, te weten Aquarius Sanitair, Croon Elektrotechniek, Energiewacht en Kemkens Groep. Aquarius kreeg een eervolle vermelding maar Croon won. Zij ondertekenden al eerder ‘Talent naar de Top’, waardoor het streven van v/m-diversiteit is opgenomen in het bedrijfsbeleid. De jury betitelde dit als uitzonderlijk voor een gespecialiseerd elektrotechnisch bedrijf.

In de categorie procesindustrie waren AFP, DSM Nederland, Eastman Chemical Middelburg en ExxonMobil de genomineerde bedrijven. Hoewel alle vier als inspirerend omschreven werden, en zij extra inspanning leveren om vrouwen te werven, ontving DSM Nederland de prijs. De jury: “Diversiteit leeft en is zichtbaar bij DSM. Zo is er een target gesteld op instroom van vrouwen, maar is er ook een interne training ‘effectief communiceren in een mannenwereld’.”

Femme Tech 2013

De prijs werd uitgereikt tijdens Femme Tech 2013, een evenement voor technische vakvrouwen en P&O-medewerkers binnen de technische sector. Een jaarlijks terugkerend event voor vrouwen met passie voor techniek.