De economie zit in een opwaartse flow. De economen hebben becijferd dat de groei dit jaar overall uitkomt op 0,7 procent. Dit is tussentijds naar boven bijgesteld.
En dat is toch een keurig percentage gezien de jaren die we achter ons hebben liggen waarin er geen plusje afkon. Met deze plus kunnen we wel eventjes vooruit, om het maar even zo te zeggen. Het is ook wel nodig, een beetje groei en expansie in het vooruitzicht te hebben.
Er is immers een groot aantal bedrijven dat de winst in de afgelopen jaren fors heeft zien verdampen. De omzet ging bij vele maakbedrijven flink onderuit, groei is dan nu ook van harte welkom.
Ik denk overigens dat er veel maakbedrijven zullen zijn die een groeipercentage gaan realiseren dat zal liggen tussen de tien en dertig procent. Ooh, hoor ik u denken dat ziet er dan goed uit en daar kunnen we voorlopig wel iets mee.
Echter, hierbij past direct de opmerking dat vele bedrijven hun winst in de afgelopen jaren ook fors hebben zien dalen met eenzelfde percentage (of wellicht nog hoger).
Dan is deze groei dus feitelijk te verwaarlozen en moet het worden gezien als een eerste inhaalslag binnen de onderneming.
Het is echter nog steeds zaak om het financieel goed in de gaten te houden. Hierbij is het van groot belang dat de personeelslasten beheersbaar blijven. Ik denk dat bij negen van de tien ondernemingen in het industriële midden- en kleinbedrijf de personeelslasten vaak tot de bottleneck behoren.
Vooral gezien het gegeven dat de marges in de maakindustrie nog steeds onder druk staan. Tel hierbij op dat de horizon binnen de orderportefeuilles niet veel verder is dan een week of twee, drie. En dan mag je als ondernemer nog niet mopperen.
Kortom, vele bedrijven zullen de eindjes nog wel een tijdje aan elkaar moeten knopen.
Maar zo lang er aan het einde van de maand, of zoals u wilt, per einde van het kwartaal, de cijfers niet in het rood duikelen, is er weinig aan de hand.
Rolf Elling, hoofdredacteur
Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: http://www.facebook.com/vraagenaanbod