Tijdens bestuursvergadering van het Laser Applicatie Centrum (LAC) op 26 februari jl. is unaniem besloten dat het LAC en het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) samengaan. Deze bundeling is vorm gegeven in een zelfstandige stichting. Dit werd maandag 10 maart bekend gemaakt door het LAC.
Binnen de stichting LAC wordt een nieuw bestuur aangesteld dat bestaat uit drie afgevaardigden van Universiteit Twente, het Nederlands Instituut voor Lastechniek en de Metaalunie. Ard Hofmeijer is sinds 1 maart de operationeel manager bij het LAC.
Paul Hartgers (foto), directeur en tien jaar lang de drijvende kracht achter het LAC werkt sinds 1 maart weer fulltime bij de PKM van waaruit hij ook jarenlang was gedetacheerd bij het LAC. Alle medewerkers van het LAC, Wilco Tax, Frank Ploegman en Gido Lagro gaan over naar het nieuwe LAC. Hartgers zorgt voor een goede overdracht van alle lopende activiteiten.
Hartgers is blij dat hij het LAC heeft kunnen onderbrengen bij het NIL. ‘Alle kennis over lasertechnologie blijft zo behouden. Ik heb nu bijna dagelijks overleg met Hofmeijer. Hij zal ook de organisatie van het LaserEvent op zich nemen. En wat zeker zo belangrijk is, is dat de werknemers nu meer zekerheid hebben bij een grote organisatie als het NIL’, vertelt Hartgers.
Lasertechnologie
De afgelopen 10 jaar heeft het LAC zich ingezet om de toepassingen van lasertechnologie in Nederland onder de aandacht te brengen. Het NIL is al meer dan 80 jaar actief op het gebied van lasopleidingen en certificering in de lastechniek. Gezamenlijk zal er een sterke focus komen op gerobotiseerd lassen en geautomatiseerde lasprocessen.
Met de samenwerking tussen LAC en NIL zullen de vele mogelijkheden en voordelen van lasertoepassingen in de markt onder de aandacht worden gebracht. De operationele taken van het LAC worden per 1 maart 2014 uitgevoerd door het NIL waarbij Ard Hofmeijer is aangesteld als operationeel manager LAC. Hofmeijer kan zijn kennis op het gebied van robotisering en laserlastechniek uitstekend aanwenden binnen het LAC. Het management van het LAC wordt vanuit het NIL aangestuurd.
LaserEvent
Op het aankomende Industrial Laserevent op 15 april in Enschede zullen het NIL en het LAC de integrale samenwerking verder toelichten en ook tijdens de Techni-Show, deze week zal hier op gepaste wijze aandacht aan worden besteed. Beide besturen, directies en de Universiteit Twente zijn verheugd dat deze integrale samenwerking tot stand is gekomen en hebben zeer veel vertrouwen in de toekomst waarbij de voordelen van de lasertechnologie voor de Nederlandse industrie nog beter onder de aandacht gebracht gaan worden.