CNV Vakmensen heeft zojuist een cao-akkoord bereikt bij metaalbedrijf Tata Steel (9.000 werknemers). ‘Daarmee zijn grootschalige acties op het laatste moment gelukkig voorkomen’, zegt onderhandelaar Peter Böeseken van CNV Vakmensen. ‘Tata Steel heeft net op tijd ingezien dat het beter is om een goede cao met elkaar af te spreken.’
De bonden hadden eerder een ultimatum gesteld, dat morgen om 6.00 uur zou aflopen. ‘Vandaag bleek Tata Steel toch bereid om de lange lijst met verslechteringen van tafel te halen’, zegt Böeseken. ‘Daarmee was voor ons de weg vrij om de onderhandelingen te heropenen. We hebben een principeakkoord bereikt dat we positief aan de leden kunnen voorleggen. We hebben niet alles bereikt wat we wilden, maar het ziet er goed uit.’
Loonsverhoging
De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 jaar (van 1 april 2014 tot 1 april 2015). De lonen gaan in totaal met 2,5 procent omhoog:
-
2 procent per 1 mei 2014 (met een minimum van 640 euro bruto op jaarbasis);
-
0,5 procent per 1 november 2014 (met een minimum van 160 euro bruto op jaarbasis)
De loonsverhogingen gelden ook voor leerlingen. Daarnaast gaan ook de jeugdlonen sterk omhoog (voor werknemers t/m 20 jaar).
Wajongeren
Er komen 20 arbeidsplaatsen voor Wajongeren. ‘Een mooi resultaat, we wilden hier graag een goede afspraak over maken’, zegt Böeseken.
Flexibiliteit
Tata Steel en de vakbonden gaan met elkaar in gesprek over de manier waarop flexibiliteit in het bedrijf vorm kan krijgen. Hierbij tellen zowel de belangen van het bedrijf als de belangen van de werknemers. De werkgroep onderzoekt ook de mogelijkheden voor werknemers die voorafgaand aan hun pensioen graag minder willen gaan werken (daarbij gebruikmakend van verlof, levenslooptegoed en deeltijdpensioen).
Uitzendkrachten
Verder is afgesproken dat uitzendkrachten niet onnodig lang op dezelfde functie worden ingezet. Voor functies die langer dan een jaar worden ingevuld door een uitzendkracht, wordt een vacature gesteld.
Ledenraadpleging
CNV Vakmensen heeft de acties opgeschort tot volgende week donderdag. Böeseken: ‘Dan leggen we het akkoord voor aan de leden. Zij hebben uiteindelijk het laatste woord.’