De Europese Commissie heeft voor het eerst bindende limietwaarden uitgevaardigd voor polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK). De verplichting om aan de waarden te voldoen zal gelden vanaf 27 december 2015. Dekra bereidt producenten en importeurs voor op de nieuwe regelgeving door hen te adviseren over aanpassingen in hun productiemethoden en supply chain.
PAK, waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze carcinogene eigenschappen bezitten, ontstaan bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld versnijdolie of bij verkoling van koolstof bevattende materialen. Ze komen vaak voor in plastic- en rubberonderdelen. Tot nu toe waren producenten in Europa alleen verplicht aan de limietwaarden te voldoen als ze een GS-markering wilden behalen en golden de waarden slechts als aanbeveling voor importeurs en exporteurs. Recentelijk zijn PAK toegevoegd aan Annex XVII van de Reach-verordening, waarmee ze nu tot de chemische stoffen behoren die niet in Europa in de handel mogen worden gebracht, tenzij ze voldoen aan bepaalde voorwaarden.
De aanscherping van de limietwaarden is van invloed op alle consumentengoederen met gemakkelijk toegankelijke plastic- of rubberonderdelen, zoals sportaccessoires, huishoudelijke apparaten, loophulpmiddelen, kleding, schoenen, armbanden en hoofdbanden. De limietwaarde voor speelgoed en baby- en kleuterproducten ligt lager dan die voor andere consumentengoederen.
Dekra biedt in zijn laboratoria in Halle, Stuttgart en Shanghai de mogelijkheid PAK-analyses uit te voeren voor producenten, importeurs en dealers, en de geaccrediteerde producten te voorzien van de bijbehorende certificaten. Bovendien kan Dekra een groot aantal verschillende tests en analyses uitvoeren op consumentenproducten en advies bieden op het gebied van de Reach-verordening.