De beurstandem wire Tube zit er weer op. Zo’n 72.000 bezoekers bezochten vorige week de 2.500 exposanten in Düsseldorf. Voor de leden van de Dutch Tube Bending Association was het een première op Tube. Voor het eerst was de jonge branchevereniging op de wereldbeurs present. ‘Om de wereld te vertellen dat je voor high-tech buigen in Nederland moet zijn’, aldus Frans van der Brugh, branchemanager.
De Dutch Tube Bending Association (DTBA) is nog een jonge branchevereniging van de Koninklijke Metaalunie. De deelname aan Tube is eigenlijk het eerste echt publieke optreden van de 8 leden (en een bijzonder lid) geweest. De vereniging is nog volop in opbouw, maar niet minder ambitieus.
Buigen al alternatief
De club wil allereerst het buigen van buis meer bekendheid geven. Frans van der Brugh: ‘Buigen van buis is nog een jonge techniek, die relatief weinig wordt toegepast door engineers. Ook grote uitbesteders nemen dikwijls standaard nog lassen als bewerking voor een bocht op in hun bestekken, terwijl buigen een kostenbesparend alternatief kan zijn.’ Die laatste boodschap wil de DTBA nadrukkelijk onder de aandacht van engineers en productontwikkelaars gaan brengen. Het tweede speerpunt houdt min of meer verband hiermee: ook in het technisch onderwijs is er weinig aandacht voor buigen laat staan dat er veel goed lesmateriaal beschikbaar is. Daarom wil de branchevereniging samen een leerboek ontwikkelen, dat ook door bedrijven gebruikt kan worden om medewerkers te scholen in moderne buigtechnologie.
Promotie van de branche
Het derde speerpunt is promotie van de branche. En dat was de aanleiding om aan Tube deel te nemen. Frans van der Brugh: ‘De leden voelen aan dat samenwerking hen verder brengt; dat ze door samen te werken internationaal beter aan de weg kunnen timmeren.’ Drie leden, Vogel Tube Bending, Van Rijsoort Buigwerk en Tebunus, exposeerden rechtstreeks op de beurs in Düsseldorf, de anderen presenteerden zich in de loop van de week vanuit de gemeenschappelijke DTBA-stand. Dat illustreert hoe de onderlinge samenwerking groeit. De Nederlandse markt telt zo’n 40 loonbuigers. De Dutch Tube Bending Association wil uitgroeien tot zo’n 15 leden, exclusief de buitengewone leden zoals Dynobend. ‘Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Dat willen we hier ook uitstralen’, zegt Frans van der Brugh. ‘Onze boodschap is dat je voor buigwerk in Nederland moet zijn.’ Die boodschap kwam in Düsseldorf duidelijk over.
De leden van DTBA zijn Busschers Staalwerken, Coppens Constructie, Van der Hoorrn buigtechniek, D. Jansen Buigservice, Van Rijsoort Buigwerk, Steggink Metaal, Tebunus Tube Bending en Vogel Tube Bending. Dynobend is als machineleverancier buitengewoon lid. De branchevereniging is aangesloten bij de International Tube Association ITA).
Dutch Tube Bending Association (DTBA)