In Nijmegen realiseert de Klaassen Groep voor woningcorporatie Portaal een serie energienotaloze woningen. Zeven van deze woningen zijn uitgerust met de bijna onzichtbare, integrale lucht/water-warmtepomp Hydrotop van Dutch Heatpump Solutions. Als centrale spil in deze slim ontworpen klimaatinstallatie levert de Hydrotop de huurwoningen warmte voor de luchtverwarming en voor het tapwater.
De benodigde elektrische energie wordt volledig opgewekt door de 21 zonnepanelen op het dak van elke woning.
De zeven, zogeheten niaNesto woningen die de Klaassen Groep voor Portaal realiseert, zijn in een recordtijd van ruim drie maanden gebouwd. Dit kon alleen, zo zegt ontwikkelingsmanager Dirk-Jan Klaassen, doordat de woningen in een integraal bouwteam zijn ontwikkeld en ontworpen. Het installatieconcept is bedacht door de afdeling planontwikkeling van de Van Losser Installatiegroep. ‘Wij hebben een bijzonder efficiënt en comfortabel concept uitgewerkt dat met een minimale hoeveelheid energie voor een maximaal comfort in deze huurwoningen zorgt. Dat moet ook, want wij hebben ons voor tenminste tien jaar garant gesteld voor de prestatie van deze energienotaloze woningen’, vertelt Tjalle Bulten, projectleider bij Ordelman & Dijkman uit Hengelo, een zelfstandig opererende vestiging van de Van Losser Installatiegroep.
Alles in één toestel
Een cruciale rol in het installatieconcept is weggelegd voor de Hydrotop van Dutch Heatpump Solutions (DHS). Deze lucht/water-warmtepomp onderscheidt zich van alle concurrenten doordat de buiten- en de binnenunit tot één toestel zijn geïntegreerd. De Hydrotop wordt door het dak in de woning geplaatst, waarbij het deel dat de buitenlucht aanzuigt circa 10 centimeter boven het dak uitsteekt. Vanaf de buitenkant lijkt het alsof er een dakraam op het dak ligt. Aan de binnenkant zorgt het toestel dat de warmte, die de warmtepomp uit de buitenlucht haalt, aan de klimaat- en tapwaterinstallatie wordt afgegeven.
Combinatie luchtverwarming
Volgens Bulten past de Hydrotop bijzonder goed in het all-electric concept dat zij in de niaNesto-woningen toepassen. De warmte die deze warmtepomp genereert, wordt in buffers opgeslagen en overgebracht op het verwarmingssysteem dat in deze huurwoningen is geïnstalleerd. Dirk-Jan Klaassen van de Klaassen Groep is erg tevreden over de forse bijdrage van de Hydrotop aan de uitstraling die de ontwerpers de woningen wilden geven. ‘Wijzelf, maar ook de welstandscommissie, waren hier geen voorstander van plaatsing van een losse buitenunit voor het warmtepompsysteem. Zo’n unit beïnvloedt het aanzien van de woningen toch in zekere zin negatief. Juist omdat we hier de warmtepomp aan de straatzijde wilden plaatsen. Daarom zijn we erg enthousiast over de fraaie integratie in het dak die de Hydrotop ons biedt.’
Snel installeren
Volgens Wilhard Oldengarm, commercieel directeur van DHS, zijn steeds meer ontwikkelaars, woningcorporaties, architecten en installateurs overtuigd van de technische, maar zeker ook van de esthetische kwaliteiten van de Hydrotop. ‘Die integratie blijkt een gouden greep. Het ziet er fraai uit, maar ook de plaatsing gaat veel sneller. Installateurs hebben geen specifieke kennis van koudemiddelen nodig. De zeven toestellen in het project niaNesto hebben we samen met de installateur in één dag geplaatst. Ik zie dat met andere warmtepompsystemen niet zo snel gebeuren.’