VNMI kiest thema nullast voor bijeenkomst bij Salzgitter Mannesmann

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De VNMI organiseert donderdag 12 juni In Helmond een themabijeenkomst voor bedrijven in de metaalketen. Deelnemers kunnen hun kennis bijspijkeren op het gebied van nullast, een bron van industrieel energieverbruik van soms wel 10 tot 20 procent.

Het programma ‘Werkgroepbijeenkomst smeltovens VNMI + AVNeG’ start bij Salzgitter Mannesmann precisie in Helmond om 13.00 uur (aanmelden).

Theo van Oossanen van To Improve geeft een toelichting op de uitgevoerde energie-analyses. Op basis van gegevens van energie-inkoopmeters werd de nullast voor circa twintig bedrijven in kaart gebracht.

Grundfos Nederland

Daarna zal Vincent Groenendijk van het Energy Optimisation Team van Grundfos Nederland duidelijk maken dat in veel gevallen grote besparingen mogelijk zijn op circulatiepompen in bijvoorbeeld koelwatersystemen. Omdat aanpassen van pompen voldoende vaak economisch haalbaar is, heeft Grundfos een team opgericht dat zich alleen richt op het optimaliseren van bestaande pompsystemen.

Bij NedZink wordt de stoom voor ruimteverwarming geleverd door Nyrstar, producent van primair zink. In het verleden werd hier een vast bedrag voor gerekend. Tegenwoordig wordt de stoom gemeten en verrekend tegen een ‘normaal’ energietarief. Dit maakte het aantrekkelijk om op energie voor ruimteverwarming te besparen. Theo van Oossanen vertelt na de pauze welke acties NedZink daarvoor heeft genomen.

Bosch Rexroth

Jeroen Oude Smeijers van Bosch Rexroth geeft aan dat het nullastverbruik bij moderne systemen veel lager is, vooral door toepassing van frequentiegeregelde hydraulische pompen. Hij gaat in op deze techniek en op de parameters die bepalen of aanpassing van bestaande hydraulische systemen economisch haalbaar is.

Doel van de workshop is de bedrijven aan te zetten tot het definiëren van besparingsprojecten. In het kader van het project ‘nullastbeheersing’ kan To Improve een (beperkt) aantal bedrijven ondersteunen bij het onderzoeken van de haalbaarheid van voorgenomen maatregelen.

Rond 16.15 uur is de afsluiting. Geïnteresseerden kunnen nog een rondleiding krijgen door de fabriek. Salzgitter Mannesmann produceert Naadloos getrokken buizen en beschikt over een geavanceerde buighal.