Buildsight: krimp nieuwbouwproductie houdt dit jaar nog aan

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het eerste kwartaal van dit jaar heeft de bouwsector positief af kunnen sluiten, terwijl de economie als geheel kromp. De nieuwbouwprognoses van Buildsight zijn er echter niet veel positiever op geworden; zeker niet voor dit jaar.

Incidentele factoren (de milde winter en verandering van de belasting regels bij de aanschaf van nieuwe auto’s) hebben een belangrijke rol gespeeld in de geconstateerde economische krimp. Achterliggende, meer structurele trends blijven echter positief. Zo wordt er weer meer geïnvesteerd en blijft de productie en de export groeien. Het vertrouwen van consumenten en producenten ligt een stuk hoger dan een jaar geleden. Ook de woningmarkt staat er duidelijk beter voor door een sterke groei van het aantal transacties en een einde aan de daling van de prijzen.

Hallen en loodsen

De bouwproductie heeft geprofiteerd van de milde winter. Het is echter de vraag of deze positieve ontwikkeling zich voortzet en in hoeverre de nieuwbouwproductie meegeniet van de groei. Aan het einde van het eerste kwartaal zakte de bouwomzet al weer in en de stijging in de vergunningverlening voor nieuwbouw is nog niet voldoende om de dalende trend van de productie te keren. Michel van Eekert van Buildsight vat het als volgt samen: ‘De vooruitzichten voor de nieuwbouw zijn verbeterd, maar de productie daalt nog even door.’ Op sommige vlakken is er dit jaar al wel herstel, volgens Buildsight. Door de huidige groei van de bedrijfsinvesteringen, is herstel voor de bouw van hallen en loodsen dit jaar al zichtbaar. De afschaffing van het melkquotum in 2015 zorgt voor de nodige nieuwbouwproductie van schuren en stallen. Voor andere utiliteitsgebouwen is het dal echter nog niet bereikt.

Woningbouw

Dit jaar blijft de woningbouw volgens Buildsight steken op een niveau van nog geen 35.000 woningen. Buildsight voorziet dat er vanaf volgend jaar ook weer meer nieuwbouwwoningen geproduceerd worden. Gezien het krachtige herstel van de woningmarkt zou dat met aanzienlijke vaart kunnen gaan. Dit herstel beperkt zich echter tot de koopsector. Door onduidelijkheid over het huurbeleid van het kabinet zijn investeringen in nieuwe huurwoningen op dit moment niet populair. Vooral woningcorporaties zien er steeds meer van af.

In de bestaande huurwoningenvoorraad is al wel sprake van de nodige dynamiek. De lage prijzen en stabiele rendementen hebben de interesse gewekt van (internationale) beleggers. Volgend jaar zullen er daarom weer iets meer huurwoningen gebouwd worden. ‘Maar vooral dankzij de koopsector zal de woningbouw in 2015 weer richting het niveau van 40.000 gereedgekomen woningen worden getild’, besluit Van Eekert.