Dekra opent testlaboratorium voor batterijen in Arnhem

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

In Arnhem heeft Dekra (het oude KEMA) haar eerste testlaboratorium voor batterijen in Europa geopend. In het testlab worden batterijen volgens internationale regelgeving getest op elektrische en mechanische veiligheid en prestatievermogen. Daarnaast wordt getest of de batterijen geschikt zijn om getransporteerd te mogen worden volgens de UN 38.3 richtlijn.

‘Ook al is ons nieuwe testlab voor batterijen pas net gestart, we merken nu al dat er veel vraag naar is van potentiele klanten uit verschillende markten’, vertelt Bert Zoetbrood, CEO van Dekra Certification. ‘We hadden al testlaboratoria voor batterijen in China, maar nu we ook een testlab in Europa hebben, kunnen we onze klanten nog beter bedienen.’De eerste bedrijven, waaronder gerenommeerde aanbieders van elektrische gereedschappen, hebben hun batterijen al laten testen. Deze variëren van de normale AA-batterijen tot batterijpakketten voor elektrische fietsen of scooters. Dankzij het nieuwe laboratorium completeert DEKRA haar certificeringsaanbod voor elektrische producten.

De UN38.3-norm

De expertiseorganisatie controleert de elektrische en mechanische veiligheid volgens de IEC/EN 62133-norm. Tijdens het vaststellen van de norm wordt met name gelet of de batterijen veilig blijven onder extreme omstandigheden en of ze blijven voldoen aan de binnen de norm gestelde eisen. De IEC/EN 62281 en de UN 38.3-norm geven aan of een batterij geschikt is voor transport.

Met name de UN38.3-norm is erg belangrijk. Vrijwel alle batterijen moeten volgens de UN-regelgeving aan deze norm voldoen zodat de veiligheid tijdens transport gegarandeerd wordt. De UN 38.3 is een uitgebreid testprogramma dat uit verschillende onderdelen bestaat. Zo moet een batterij bijvoorbeeld normaal functioneren tot een bepaalde hoogte, temperatuur of tijdens sterke trillingen en schokken. Daarnaast mag een batterij geen gevaar vormen wanneer deze overladen wordt, er kortsluiting ontstaat of lange tijd geladen wordt.

Naast de eerder genoemde normen kan het lab ook gericht adviseren over de te volgen standaarden en richtlijnen aan fabrikanten die nog weinig ervaring hebben in de lithiumtechnologie. Dankzij Dekra’s ervaring in batterijopladers en batterij-managementsystemen (BMS) kan het bedrijf een compleet testportfolio voor batterijen, batterypacks en BMS aanbieden, samen met de producten die van deze technologie gebruik maken.

Dekra