Inkoopbeleid duurzaam hout: nog geen eindsprint door gemeenten

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Gemeenten zijn zich steeds meer bewust van het feit dat duurzaam hout toepassen verder gaat dan alleen een opname van FSC in een beleid- of bestektest. Maar dat leidt niet altijd tot concrete acties, blijkt uit een quick scan van FSC Nederland bij 25 gemeenten.

Slechts bij tien van de onderzochte gemeenten leidt opname van duurzaam hout in het bestek ook daadwerkelijk tot de keuze voor een FSC-gecertificeerde aannemer. En dat terwijl overheden hebben afgesproken in 2015 100 procent duurzaam in te kopen. FSC Nederland blijft zich daarom inzetten om gemeenten te prikkelen en voor te lichten.

In 2013 voerde het Wereld Natuur Fonds (WNF) een zogenaamd scorecardonderzoek uit onder Nederlandse gemeenten. Onderzocht werd hoe het gesteld is met de toepassing van duurzaam hout. De conclusie was dat in beleid en bestekken veel aandacht is voor duurzaam hout, maar dat de controle hierop niet goed geregeld is. Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland

Cruciaal bij een goede controle op de toepassing van duurzaam hout is het werken met gecertificeerde aannemers. Certificering is belangrijk omdat een aannemer zo kan aantonen dat geleverd duurzaam hout ook als duurzaam hout is ingekocht. Werken met een gecertificeerde aannemer maakt controle voor een gemeente niet alleen mogelijk, maar ook gemakkelijk.

‘Het aantal FSC-gecertificeerde aannemers is enorm gegroeid, ook op lokaal en regionaal niveau. In 2008 waren er nog geen vijftig FSC-gecertificeerde aannemers, nu zijn dat er bijna duizend. Uit de quick scan blijkt dat opdrachtgevers dit vaak nog niet weten’, aldus Mark Kemna, FSC Netwerk Manager en uitvoerder van de quick scan.