ESAB introduceert mobiel oxyfuel- plasmasnijsysteem

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

ESAB Cutting Systems introduceert een compacte mobiele oxyfuel-/plasma CNC-snijsysteem met CNC besturing, de Crossbow. Dit is de eerste machine uit de nieuwe Value-serie CNC-snijmachines van ESAB voor eenvoudige maar betaalbare snij-oplossingen.

De machine kan dankzij de geringe afmetingen en het lage gewicht eenvoudig worden vervoerd wanneer nodig voor de vereiste toepassing. Geautomatiseerde functies en een gebruiksvriendelijke CNC bieden krachtige en veelzijdige oppervlaktebewerkingen op basis van oxyfuel of plasma. De Crossbow is zeer geschikt voor vakscholen, kleine fabrieken, onderhouds- en reparatiewerkplaatsen of als draagbare oplossing in grote productiefaciliteiten en op werkplaatsen.

Besturing

De Crossbow heeft een ingebouwde CNC met eenvoudige bediening met een aantal menu’s. Voor programma’s op maat maakt de CNC gebruik van M- en G-codes, terwijl offline geprogrammeerde NC-bestanden naar de machine kunnen worden overgezet met behulp van een standaard USB-aansluiting. Gebruikers kunnen eenvoudig een ‘stap -en herhaal’-patroon instellen of geneste vormen inladen via de USB-poort.
De volledige geïntegreerdee CNC biedt een aantal geavanceerde functies om het snijproces verder te vereenvoudigen, waaronder automatische processequentie, hoogteregeling via boogspanning, compensatie voor snijverlies en automatische plaatcontrole. De aanvoersnelheden kunnen te allen tijde worden aangepast, terwijl geneste lussen en automatische terugkeer naar de startpositie kunnen worden geprogrammeerd.

Ohmse sensoren

De Crossbow is voorbereid om een gemotoriseerde lift voor oxyfuel- of plasmatoortsen te ondersteunen. De hoogteregeling via boogspanning staat ervoor garant dat de plasmatoorts automatisch een consistente snijhoogte aanhoudt. De machine is uitgerust met ohmse sensoren om de initiële hoogte van het plaatoppervlak te vinden en de doorslagkracht tijdens automatisch plasmasnijden te bepalen. Door middel van aftasting van de plaat tijdens het snijden detecteert het systeem het vastlopen van een toorts en schakelt dan het plasmasysteem uit. Bovendien maakt een elektromagnetisch ventiel voor snijzuurstof automatisch snijden bij gebruik van een oxyfuel-toorts mogelijk.

Optioneel plasmapakket

De machine is voorbereid voor aansluiting van een optioneel plasmapakket ESAB PowerCut 900 (60A), PowerCut 1300 (70A) of ESP-101 (100A). Met behulp van plasma is de Crossbow in staat zacht staal en aluminium tot een dikte van 20 mm en roestvrijstaal tot een dikte van 15 mm razendsnel te snijden. De eenvoudige maar betrouwbare lucht-plasmasystemen van ESAB zijn uitgerust met niet-hoogfrequent starten en elektronisch gestuurde hulpboogcircuits voor hoge betrouwbaarheid.


ESAB heeft een Nederlandse vestiging in Amersfoort .