Hoe zit het nu eigenlijk met de vakantieperiode? En dan bedoel ik de landelijke bouwvak. In Nederland is deze bouwvakperiode net als de schoolvakanties ook verspreid en strekt zich uit over vijf weken.
Er wordt dus nog wel over gesproken maar feitelijk wordt deze vastgestelde vakantieperiode voor bouwvakkers steeds minder ingevuld. De echte ouderwetse bouwvak zoals deze al decennia achtereen is vastgesteld, verliest steeds meer terrein.
Eén op de drie bouwbedrijven werkt in deze drie weken bouwvak ‘gewoon’ door. Hetzelfde zien we overigens in de metaalsectoren. Ook hier zijn bedrijven die gewoon open blijven om hun klanten van dienst te kunnen zijn.
En ik denk dat dit in het huidige tijdsbeeld, met de 24/7 economie, ook niet meer dan logisch is. De wereld is de laatste jaren kleiner geworden. Figuurlijk gesproken dan. Door het internet, het altijd bereikbaar willen en kunnen zijn, heeft de bakens voorgoed verzet.
Maar ik denk echt niet met weemoed terug aan de tijd dat ik door mijn oma nog in de wastobbe werd ingezeept. En dan wel in hetzelfde sop als mijn oudere broer en zus enkele minuten eerder waren voorgegaan. Maar goed, dit even terzijde.
Officieel bestaat er ook geen verplichte bouwvak meer. Bedrijven, werkgevers mogen zelf afspraken maken met de werknemers of er een vastgestelde vakantieperiode in de zomer is. Zijn de werknemers hiermee akkoord, is dit prima. Aan de andere kant beperkt het werknemer natuurlijk om in een andere periode vrij te nemen.
FNV Bouw is groot voorstander van het afschaffen van de bouwvak. Niet meer van deze tijd, aldus de vakbond. Overigens zijn er regionaal nog wel verschillen. Zo wordt er in de Randstad op de bouwplaatsen meer doorgewerkt dan bijvoorbeeld in het oosten of zuiden van het land.
Maar dat het ook hier een aflopende zaak is, mag duidelijk zijn.
Rolf Elling, hoofdredacteur
Reageren?
E-mail: r.elling@mybusinessmedia.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod