Trumpf Nederland opent nieuwbouw en meldt recordomzet

Trumpf Nederland heeft een nieuw pand, dat vorige week donderdag feestelijk werd geopend. De familie Leibinger-Kammüller, de directie van het Duitse moederconcern was ingevlogen en tout plaatbewerkend Nederland was er ook. De officiële openingshandeling werd ingeleid met – hoe kan het anders – een lasershow. Daarna kon iedereen zich laten rondleiden door de 2.000 vierkante meer bebouwd oppervlak aan de John Maynard Keynesstraat 301 in Hengelo.

Een paar uur daarvoor gaf Ger van der Endt, directeur van de Trumpf Nederland samen met Nicola Leibinger-Kammüller, voorzitter van de Raad van Bestuur Trumpf GmbH en haar man Mathias Kammüller, directeur Trumpf GmbH het startsignaal voor een informatieve middag. Hij bedankte de directie van het Duitse familiebedrijf met de moed om in deze tijd te investeren in grondaankoop (1,2 miljoen euro) en een nieuw gebouw (4,7 miljoen euro).

Topomzet

Daar zal de directie geen spijt van hebben, want in het gebroken boekjaar 2013-2104 (dat 30 juni 2014 eindigde) behaalde de Nederlandse dochter een topomzet van 58,4 miljoen euro. Dat dat is ruim 115 procent meer dan het vorige boekjaar toen er ‘slechts’ 27,1 miljoen euro werd omgezet. Daarbij is het ook nog eens 70 procent meer dan het vorige topjaar 2009/2010 toen er 33,6 miljoen euro werd omgezet’, rekende Leibinger-Kammüller voor.
Overigens behaalde het totale concern een topomzet van meer dan 2,54 miljard euro, hoger dan ooit. Dat zijn nog wel voorlopige cijfers want de definitieve volgen pas op 16 oktober.

ASML

De Nederlandse topomzet wordt sterk beïnvloed door exclusieve ontwikkeling en levering van speciale CO2-laserbronnen voor de nieuwe EUV (extreme ultraviolet) lithografische machines van ASML. Meer dan 15 Trumpf-mensen zijn daarvoor continu gestationeerd bij ASML in Veldhoven. Leibinger-Kammüller vertelde overigens dat vanaf nu deze omzet direct naar Duitsland gaat. Desondanks gaf van der Endt later aan dat hij voor 2014/2015 een stevige groei verwacht van rond de 10 procent. Dat onderbouwt hij met een orderportefeuille die deze maand met 8 miljoen euro is gegroeid.
Leibinger-Kammüller heeft vertrouwen in de Nederlandse economie. ‘Wij beleven in Nederland een robuuste conjunctuur waar zowel onze kleine en grote klanten investeren. Zij breiden hun machinepark uit. Voor een deel zijn dat inhaalinvesteringen, die in de afgelopen moeilijke jaren uitbleven. Aan de andere kant hebben de Nederlandse plaatbewerkers volle orderboeken en zijn ze optimistisch voor de toekomst’, beweert Leibinger Kammüller.

Fiber

Daarnaast ziet zij dat haar producten veel gevraagd zijn. Als voorbeeld noemt zij de automatiseringsoplossingen. ‘Dat gaat gelijk op met de trend dat klanten steeds vaker kiezen voor high end-machines, met alle mogelijke automatisering. Dat is typisch voor producenten die hun productie zo efficiënt mogelijk willen inrichten.’
De nieuwe dit jaar geïntroduceerde Brightline Fiber-technologie is daar een groot voorbeeld van. Volgens de raadsvoorzitter is dit echt een revolutie in lasersnijden. Vastestoflaser waren tot voor kort hoofdzakelijk geschikt voor het snijden van dunne plaat. Met de Brightline claimt de Duitse producent een diktebereik tot 25 mm in staal en aluminium met behoud van een snijvlak waarvoor je voorheen een andere machine moest inzetten. De vergelijking gaat een beetje mank, maar volgens Leibinger-Kammüller hoef je nu niet te kiezen tussen een sportwagen (fiber) of een truck (CO2), met Brightline heb je ze beide in huis.

EuroBlech

Tot slot ging Leibinger-Kammüller in op de komende EuroBlech waar ze meer innovaties dan ooit zullen presenteren. De machineproducent zal in Hannover de flexibele stans-lasercombinatiemachine TruMatic 6000 tonen. Geheimzinnig deed ze over de introductie van een compleet nieuwe generatie buigmachines met een volledig nieuw bedieningsconcept, lichtte ze een tipje van de sluier op.

Trumpf Nederland