RAS Reinhardt Maschinenbau 75 jaar

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Duitse fabrikant van plaatbewerkings-machines RAS
Reinhardt Maschinenbau vierde begin september haar 75-jarige bestaan. Tijdens deze gelegenheid keken de broers Willy en Rainer Stahl terug op de afgelopen 75 jaar. Willy Stahl : ‘Partnership, vertrouwen en wederzijds respect zijn een basisinstelling en vormen een solide basis voor de toekomst.’

Als familiebedrijf met 230 medewerkers behoort RAS tot de voorlopers op het gebied van zwenkbuigtechniek. Zwenkbuigen wordt veel toegepast voor het buigen van doosvormige en geprofileerde werkstukken. De RAS MiniBendCenter wordt in de plaatwerkindustrie veel toegepast voor het automatisch buigen van kleine delen, voor onder meer laboratoriumapparatuur, koffiemachines, automaten of de weegschaal in de supermarkt. De nieuwste RAS Up-Down-Center zwenkbuigmachines buigt grote doosvormige werkstukken zelfs compleet in één procesgang en met minder handling dan met inzet van kantpersen. Deze automatische buigcentra buigen plaatwerk onderdelen voor schakelkasten, metalen meubelen, brandwerende deuren, airconditioners, liften en keukenfaciliteiten.

Zwenkbuigen

 RAS heeft zich volledig gespecialiseerd op de zwenkbuigtechnologie. Willy Stahl: ‘In dit segment hebben onze medewerkers voortdurend uitstekende technische oplossingen ontwikkeld waarmee we uniek zijn op wereldmarkt. Wij werken nauwgezet elke dag om nog betere oplossingen die onze klanten in staat stellen om nog krachtiger te produceren ontwikkelen. Wij zoeken intelligente oplossingen, waarmee onze klanten sneller, efficiënter en nauwkeuriger kunnen produceren met minder geschoolde werknemers. Een voorbeeld is de nieuw ontwikkelde one-click programmering. Onze klanten hebben tegenwoordig te maken met kleinere productie aantallen en veel productwissels. Dan wordt het steeds belangrijker om ook de programma’s snel te kunnen creëren. Met de one-click programmering bieden wij een software, waarmee met slechts één muisklik, van een bouwtekening een uitvoerbaar buigprogramma op te stellen. Waar het programmeren vroeger veel tijd en expertise nodig waren, kan men vandaag met één muisklik beginnen met het buigen.’

Daarnaast is automatisering en koppeling van machines een speerpunt. Klanten denken steeds meer na over de logistiek van de productenstroom. Wij maken al gebruik van intelligente robots om onze buig- centra te beladen en gebogen delen af te stapelen. Intelligent betekent hier dat de robot niet moet worden geprogrammeerd, maar zelf de beweging berekent. In dit gebied van automatisering, software en de communicatie tussen mens en machine, maar ook van machine tot machine is nog veel te doen.

Importeur

Metall, leverancier van plaatbewerkingsmachines, die de zwenkbuigmachines van RAS al een aantal jaar op de Nederlandse markt verkoopt en serviced, had voor de gelegenheid een kunstwerk laten maken waarin de historie van de familie Stahl centraal stond. Deze werd door Hendrik Wijngaard, directeur van RAS-importeur Metall overhandigd aan de familie Stahl.

RAS Reinhardt Maschinenbau  

Metall