Amada komt eraan met direct diodelasersnijmachine

De 23ste EuroBlech zit erop. Er was uiteraard veel nieuws, waarvan Vraag en Aanbod hierna uitgebreid verslag doet. Om een paar premières te noemen: de direct diodelaser (DDL) in de lasersnijmachine komt eraan, een nog niet eerder vertoonde pons-lasersnijmachine voor coils en als gadget werd een kantbank bediend met een intelligente schoen in plaats van met een voetpedaal. Ook de combi-lasersnijmachine voor plaat en buis breekt door.

Hét nieuws op de EuroBlech2014 was de ExC direct diodelasersnijmachine DDL, waarvan Amada een prototype lanceerde. Direct diodelasers zijn al wel bekend bij laserlassen en lasercladden, maar de ExC-machine van Amada zou één van de eerste oplossingen zijn voor het lasersnijden. Amada werkt bij deze ontwikkeling samen met het Amerikaanse JDSU, dat onder andere producent is van de direct diodes.

Katsuhide Ito, director Sheet Metal Machinery van Amada, vertelde in Hannover over de ontwikkeling van de ExC. De verwachting is dat de DDL-machine vooral de positie zal overnemen van de CO2-lasersnijmachine. Ito noemde vijf belangrijke voordelen ten opzicht van de CO2-laser: energiebesparing, hogere snijsnelheden, kostenoptimalisatie, betere snijkwaliteit en een veel kleiner oppervlak van de snijmachine. Naar verwachting komt de ontwikkeling van de direct diodelaser hiermee in een stroomversnelling. De Amerikanen geven op hun website aan dat het aandeel van direct diodes elk jaar zal groeien met 15 procent naar een omzet van 237 miljoen dollar in 2017.

  


Ito vertelt dat de snijsnelheid in staal met een DDL-snijmachine 30 procent sneller en in aluminium zelfs 75 procent sneller is. Een 2 kW DDL-snijmachine verbruikt tijdens het snijproces slechts 18 kVA, terwijl een 2kW CO2-lasersnijmachine voor het snijproces 47 kVA nodig heeft. De totale energiekosten tijdens het snijproces zijn volgens Ito 50 procent lager dan die bij een CO2-laser. Verder is de oscillator van een DDL-snijmachine veel kleiner, tot 60 procent van een CO2-lasersnijmachine. Daarbij weegt de DDL-machine slechts 300 kg, terwijl een vergelijkbare CO2-laser 700 kg weegt. Op de vraag wanneer er een commerciële machine op de markt komt vertelde Ito dat een 2kW direct diodelasersnijmachine volgend jaar op de markt komt.

Amada

JDSU

Meer nieuws tijdens de EuroBlech 2014: