Voor bedrijven die nog niet goed weten, hoe een 3D printer werkt, organiseert het Nederlandse Leapfrog 3D-printers een gratis workshop. Tijdens de workshop leren de deelnemers hoe zij verschillende 3D-printers kunnen bedienen en welke waarde het voor hen kan opleveren. De eerstvolgende workshop zal plaatsvinden op 18 december 2014.
Bij deze workshops kan men bijvoorbeeld denken aan het tegengaan van downtime, reduceren van kosten en stimuleren van snelheid van de fabricage van ge3dprinte prototypes of zelfs ‘finished parts’. Ook wordt er anders aangekeken tegen conventionele ontwerpgrenzen.
Focus op engineering
3D-printen is voor bijna elke sector toepasbaar, daarbij groeide het aanbod 3D-printers enorm afgelopen die jaar en is het tijdperk, waarbij je nog met één type 3D printer de complete markt kan bedienen voorbij. Leapfrog heeft daarom anderhalf jaar geleden besloten om de focus te leggen op engineering met de Xeed 3D printer. Als relatief klein bedrijf moet je vernuftig te werk gaan om de internationale strijd aan te kunnen met de 3Dsystems en Stratasysen van deze wereld, laat accountmanager Frank Valkenburg weten. Mede daarom hebben wij onze eigen klanten, waaronder grote concerns, maar ook zelfstandige engineers met een bak aan ervaring, gevraagd om input te leveren tijdens de ontwikkeling van de Xeed en zij hebben ons met vaak veel enthousiasme en passie intensief voorzien van waardevolle feedback.
Xperience hall
Nu een half jaar na het op de markt brengen van de printer, schakelt Leapfrog wederom de hulp in van haar klanten. 3D printers printen al lang geen konijn- of Iphonehoesjes meer. Frank bevestigt, dat zijn klanten de 3D printers voornamelijk inzetten om prototypes, of zelfs ‘finished elements’ te printen, welke daadwerkelijk toepasbaar zijn in een technisch proces of apparaat zonder enige vorm van nabewerking. Leapfrog is onlangs een initiatief gestart ‘Call for Serious samples’, waarbij klanten hun eigen technische 3D prints kunnen exposeren in de Xperience hall van Leapfrog in Alphen aan den Rijn. Hierbij kan men denken aan geprinte mallen, die als prototype voor CNC-technologie fungeren; tandwielen, die zorgen voor machinale aandrijving van industriële machines en complexe gangensystemen, die lucht aanzuigen in lamineermachines, maar ook een zelf ontworpen en geprinte brace van een paralympisch sporter die de onderkant van zijn been mist en aan het experimenteren is met constructie en materialen als Nylon om zijn eigen brace sterker en mooier te printen.
Om ervaring uit te wisselen organiseert Leapfrog expert (gratis) workshops speciaal gericht op engineers, die willen starten met 3D printen of die tot nieuwe inzichten willen komen door te sparren en ideeën uitwisselen met collega’s uit het vakgebied. De Xperience hall en workshops zijn voor iedereen toegankelijk.
Leapfrog
Leapfrog 3D printers is ontstaan in 2012 toen machineontwikkelaar AV Flexologic uit Alphen aan den Rijn wilde bekijken wat de mogelijkheden van 3D-printen zouden zijn voor haar innovatieproces. Met de aanschaf van een zelfbouwkit voor een 3D printer kwamen ze er achter dat de printer zich uitstekend leende om 3D geprinte onderdelen voor de machines te maken. Ook konden ze met hun jarenlange machinebouw ervaring een veel robuustere 3D-printer ontwikkelen. Zie hier de geboorte van Leapfrog 3D-printers. Het bedrijf werd direct een hit met hun volledig gekalibreerde 3D-printer met zeer toegankelijke aanschaf prijs. Leapfrog 3D-printers biedt inmiddels meerdere soorten betaalbare 3D-printers voor de (semi)professionele markt.