De veranderingen in de Wet werk en zekerheid (Wwz) leidt onder ander tot een versterking van de rechtspositie van flexwerkers. De veranderingen in de Wwz treden op 1 januari 2015 in werking.
Zo veranderen de regels om een proeftijd in een tijdelijk contract op te nemen en kan alleen nog bij zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen een concurrentiebeding worden opgenomen in een tijdelijk contract. In dit persbericht zijn de belangrijkste veranderingen per 1 januari 2015 op een rijtje gezet.
Veranderingen vanaf 1 januari zijn:
- 1.Bij een tijdelijk contract van zes maanden of langer moet de werkgever uiterlijk een maand voor het aflopen van het contract aan de werknemer schriftelijk laten weten of het contract wel of niet wordt voortgezet. En bij voortzetting, tegen welke voorwaarden.
- 2. In een tijdelijk contract van zes maanden of korter mag geen proeftijd meer worden opgenomen. Als de looptijd meer dan zes maanden is en korter dan twee jaar, dan is de maximale proeftijd een maand. Alleen als de werknemer een tijdelijk contract van twee jaar of langer krijgt, mag er een proeftijd van maximaal twee maanden worden vastgelegd. Een proeftijd is alleen nog maar mogelijk bij het eerste contract. Bij vervolgcontracten mag een proeftijd niet meer worden opgenomen, behalve als een volgend contract wordt afgesloten voor een nieuwe functie met duidelijk andere vaardigheden.
- 3. Het is niet meer mogelijk een concurrentiebeding op te nemen in een tijdelijk contract. Op deze regel is één uitzondering. Als de werkgever kan aantonen dat er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen mag er een concurrentiebeding in het contract staan.
- 4. Een oproepcontract is beperkt tot zes maanden. Daarna is het alleen nog mogelijk als het functies betreft die incidenteel van aard zijn en geen vaste omvang kennen en dit bij cao is bepaald.
- 5. Payrollmedewerkers krijgen dezelfde ontslagbescherming als hun collega’s die wel rechtstreeks bij een werkgever in dienst zijn.
Veranderingen flex en ontslag per 1 juli 2015:
- 1. Flex. De mogelijkheid om contracten van tijdelijke werknemers te verlengen zonder dat een vast contract ontstaat wordt gewijzigd. Er kunnen nog maximaal drie opvolgende tijdelijke contracten worden afgesloten of maximaal twee jaar gebruik worden gemaakt van elkaar opvolgende tijdelijke contracten zonder dat een vast contract ontstaat. Tijdelijke contracten worden als elkaar opvolgend gezien als zij elkaar met een tussenpoos van zes maanden of minder opvolgen.
- 2. Ontslag. Het ontslagrecht wordt eenduidiger en eerlijker. De preventieve toets blijft gehandhaafd en wordt uitgevoerd door UWV (ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen en langdurige arbeidsongeschiktheid) en kantonrechter (overige ontslagen). De wet en niet de werkgever bepaalt of iemand via UWV of kantonrechter moet worden ontslagen. Er komt een wettelijk recht op een ontslagvergoeding voor een ieder. Deze transitievergoeding wordt in principe toegekend aan iedereen die wordt ontslagen op initiatief van de werkgever en twee jaar of langer in dienst is geweest. Dit geldt zowel bij ontslag van werknemers met een vast contract als bij het niet verlengen van een tijdelijk contract. Het geldt (anders dan nu) zowel wanneer iemand wordt ontslagen via UWV als wanneer dat gebeurt via de kantonrechter.
Veranderingen ww per 1 juli 2015 en per 1 januari 2016
Vanaf 1 juli 2015 wordt het financieel aantrekkelijker om vanuit de ww werk te accepteren en ww-ers worden eerder verplicht om passend werk te accepteren. Vanaf 1 januari 2016 wordt de termijn dat iemand recht heeft op WW stapsgewijs teruggebracht tot maximaal 2 jaar.
VOORBEELD:
Rijk Zwaan uit Zuid-Holland bereidt zich voor op de Wwz
Rijk Zwaan is een veredelingsbedrijf, dat groenterassen ontwikkelt en de zaden daarvan verkoopt aan tuinders en plantenkwekers over de hele wereld. Er werken 2.500 medewerkers. Rijk Zwaan biedt medewerkers direct een vast contract aan bij aanname. Volgens Rijk Zwaan heeft dit alleen maar positieve effecten. Bij een sollicitatie wordt gekeken naar functie-eisen, maar ook of iemand over de waarden van het bedrijf beschikt, (betrouwbaarheid, teamgeest en ondernemingszin). Deze aanpak zorgt voor vertrouwen en voor een laag verloop, onder de 1 procent per jaar.
Rijk Zwaan bereidt zich intern voor op de veranderingen van de Wwz en de vertaling hiervan naar de verschillende contracten. En de leidinggevenden binnen Rijk Zwaan zijn op de hoogte van de mogelijke gevolgen. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden die Rijk Zwaan de seizoenmedewerkers wil bieden. De seizoenmedewerkers werken gedurende 6 à 7 maanden, met een incidentele uitloop naar 8 maanden.
Hier de factsheet met daarin alle veranderingen op een rijtje:
Factsheet_Wet_-werk-en-zekerheid. |