Tijdens het Food Technology Event ‘Van ontwerp tot onderhoud’ heeft het Platform Hygienic Design Norm (HDN) vorige week de HDN-methodiek gelanceerd. Deze methodiek is voor alle bedrijven in de gehele keten van de voedingsmiddelenindustrie.
De richtlijnen en normen voor machines en procesinstallaties in de voedsel-, dranken- en farmaceutische industrie zijn niet altijd duidelijk. De consument moet er echter wel op kunnen vertrouwen dat producten op een veilige en hygiënische manier worden geproduceerd. De HDN-methodiek biedt duidelijkheid binnen de jungle aan Europese normen en richtlijnen.
De methodiek maakt gebruik van een blauwdruk van Europese normen en richtlijnen voor het ontwerpen, bouwen en installeren van machines en procesinstallaties voor de voedingsmiddelenindustrie. Bedrijven in de hygiënische procesindustrie kunnen gebruik maken van deze methodiek. HDN borgt dat installaties aantoonbaar voldoen aan Europese regelgeving. De Europese regelgeving voor voedselveiligheid en de norm EN1672-2 vormen de basis voor de HDN-methodiek.
Er zijn veel schakels tussen ontwerp en oplevering van een procesinstallatie. Door de keuze voor HDN is het voor iedereen duidelijk hoe er gewerkt moet worden en wat er wordt verwacht. De installatie wordt gebouwd door gecertificeerde partijen, met de juiste componenten en volgens de actuele eisen.
De methodiek wordt gevoed door het HDN Platform. Alle stakeholders in de hele keten kunnen lid worden. Leden kunnen onderwerpen inbrengen voor verdere doorontwikkeling en de Nederlandse hygiënische procesindustrie.
Deelnemen aan het HDN platform kan via www.HDN4food.com