Boessenkool bouwt aan Industriebrug Assen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Machinefabriek Boessenkool maakte in opdracht van Volker Staal en Funderingen voor de vierdeks ophaalbrug de hameitorens* van 16 ton per stuk. Beide torens dragen elk een balanspriem van 65 ton. Die zorgen voor een stabiele bediening van de bewegende brugdelen.

Werkstukken van deze grote omvang bewerken de specialisten van Boessenkool met hun vierassige Juaristi floortype CNC kotterbank. Deze freesmachine kan werkstukken aan tot 20,5 x 6 x 3 meter. En tot 200 ton gewicht kan voor bewerking op de tafel worden gebracht. De kotterbank haalt een nauwkeurigheid van 10 micron over een afstand van 4 meter.

De machine is voorzien van een gereedschapswisselaar met 60 gereedschappen en een gereedschapskoppenwisselaar met vier gereedschapkoppen. Bovendien is er een geïntegreerde rotatietafel beschikbaar van 3 x 3,5 meter met een V-bewegingsslag van 2,5 meter en geschikt om er producten van 50 ton op te bewerken.

‘De Blauwe As’ 

VolkerWessels bouwt deze nieuwe industriebrug in opdracht van de gemeente Assen. Deze brug ligt in de Industrieweg wat de drukste noord-zuid verbinding is van Assen, veel zwaar en intensief verkeer dus. De brug maakt onderdeel uit van het project ‘De Blauwe As’. Het Kanaal vanaf het Havenkwartier tot aan de Vaart wordt door dit project met bruggen en sluizen bevaarbaar gemaakt.

Machinefabriek Boessenkool  

*Een hamei is oorspronkelijk een middel tot afsluiting of afperking op, of aan het einde van een brug, tegenwoordig vooral bekend als een draagconstructie in de vorm van een juk of poort waarop de broekbalk met hetcontragewicht van een val- of ophaalbrug draait.