Hafibo heeft begin 2015 samen met enkele leveranciers van slijp- en snijmaterialen een studie opgezet omtrent het efficiënt wegnemen van onreinheden in de te lassen zone en het opslijpen van lassen. Hierbij werd zowel aan het manuele slijpproces als aan automatisatie gedacht. Naast het voorbereidende slijpproces werd ook het efficiënter ontbramen en schuren van platen bestudeerd.
Verschillende producten in de markt werden getest op duurzaamheid en standtijd. Het zoeken van een ideale prijs-kwaliteit verhouding stond voorop. De kwaliteit van de slijpmaterialen vertaalt zich in korte productie- en voorbereidingstijden. Sneller slijpen geeft ook een betere ergonomie aan de operator, het vermindert de belasting op de gewrichten en reduceert de geluidsbelasting. De testen werden door meerdere medewerkers en over verschillende afdelingen uitgevoerd en dit gedurende enkele maanden. Na grondige testen bleken de CubritonTMII slijpmiddelen als meest performante uit de studie te komen. Deze materialen waren tevens beschikbaar onder de vorm van schuurschijven, snijschijven, schuurbanden, ontbraamschijven, en dergelijke.
Lasvoorbereiding
De kwaliteit van een lasverbinding heeft (onder andere) veel te maken met de ondergrond waarop men de las zal aanbrengen. Het basisvlak moet voldoende rein zijn zodat er in het smeltbad geen onzuiverheden kunnen indringen. Deze kunnen aanleiding geven tot porositeiten of scheuren. Bij belasting van de onderdelen kunnen die dan resulteren in een falende structuur. Zoals de foto’s hierboven duidelijk maken zijn de fouten niet altijd zichtbaar voor de lasser. Sommige materialen, zoals aluminium, zijn gevoeliger aan dergelijke fenomenen. Vooral het opnemen van waterstof is hier een veel voorkomende oorzaak van fouten (terug te vinden in oxides / vuil / vet / enz…). Ook bij het lassen van andere materialen (staal / inox) is het uiterst belangrijk dat de laszone proper is voor het smelten van het materiaal.
Manueel slijpen
De manuele slijp- en snijbewerkingen worden uitgevoerd met elektrische slijpmolens. Deze dienen uiteraard krachtig genoeg te zijn en over voldoende vermogen te beschikken zodat ze niet overbelast raken. Voor langdurige bewerkingen is het aangewezen om pneumatisch te gaan slijpen. Het voordeel van de CubritonTMII slijpmiddelen is dat ze een goede performantie blijven behouden tot het laatste bruikbare slijpoppervlak. Dit is bij de conventionele slijpmaterialen meestal niet het geval. Bij het (na)slijpen of polieren van inox stellen we ook vast dat er minder verkleuring verschijnt naar aanleiding van de warmte. Dit duidt eveneens op een betere snijkracht van de schuurmineralen, en dit tegenover de wrijvingskracht die de warmte ontwikkelt in het materiaal.
Automatisch slijpen
Voor lange (smalle) producten heeft Hafibo geïnvesteerd in een slijpmachine met daarop ontbraamborstels en schuurbanden die eveneens uit CubritronTMII materiaal werden vervaardigd. De schuurbreedte van 300 mm laat ons toe om een groot gamma aan gesneden stukken automatisch te laten ontbramen en schuren. De ontbraamborstels verwijderen aan de zij- en kopse kanten van de stukken de opstaande bramen (vooral bij dikkere platen), de schuurband verwijdert alle aanwezige walshuid met bijhorende onzuiverheden die later in een smeltbad terecht kunnen komen. Ook bij verdere oppervlaktebehandelingen zoals lakken of galvaniseren blijkt het schuren een performante voorbereiding te zijn die een betere hechting aan de oppervlaktelaag geeft.
Natfilter
De schuurmachine werd eveneens voorzien van een natfilter waardoor het slijpen van staal/inox en/of aluminium geen gevaar kan opleveren. Een schuurmachine geeft veel gloeiende (en dus hete) stofdeeltjes die zeer risicovol kunnen zijn voor de stoffilter na de machine. Ook het slijpen van aluminium- en magnesiumlegeringen kunnen leiden tot explosieve stofmengsels. De venturinatafscheider van onze zusterfirma Keller Lufttechnik is hiervoor de meest optimale oplossing. De stofdeeltjes worden gevangen in een verneveld watergordijn dat ontstaat door een venturi-effect aan de ingang van de filter. Door de middelpuntsvliegende kracht worden de waterdruppels op hun beurt terug in de natafscheider gescheiden van de luchtstroom. Het stof in de waterdruppels zakt uit als slib en wordt onderaan de filter opgevangen in een afneembare emmer. De natfilterinstallatie bevat tevens een aantal extra veiligheidssystemen zoals een vonkenvrij schoepenwiel, continue debietmeting en controle op het waterniveau. Er is tevens een elektrische vergrendeling met de slijpmachine. Beide machines moeten samen werken in een veilige modus.