Nominaties ESEF Awards 2016

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Onder het thema ‘De maakbaarheid van morgen’ presenteert de maakindustrie zich van 15 t/m 18 maart tijdens de ESEF in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook dit jaar dienden weer meerdere exposanten hun product of dienst in voor de felbegeerde ESEF Awards.

Uit de inzendingen, die stuk voor stuk als innovatief en relevant voor de maakindustrie gezien mogen worden en niet ouder zijn dan twee jaar, verleende een onafhankelijke jury  4 inzendingen een innovator-status en zijn 4 inzendingen genomineerd, deze komen in aanmerking voor een ESEF Award. Deze editie van de ESEF Awards werden de nominaties verdeeld over twee categorieën, te weten ‘Engineering & Design’ en ‘Innovatieve materiaaltoepassingen’.

De vakjury bestond dit jaar uit:

Prof. A. Eger, Universiteit Twente (jury voorzitter)

Dhr. W.J. Jouwsma, Bronkhorst High?Tech B.V.

Dhr. T.F.J.L. Lenssen, De Kat Tooling & Moulding bv. en Tecflow  International BV

Dhr. J. Oonk, Metaal Magazine

Dhr. K. Koevoets, Nederlandse Orde van Uitvinders

Dhr. Ing L. De Ridder, MyBusinessMedia

Dhr. J. van de Werken, Koninklijke Metaalunie

Dhr. M van Dord, Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie

De jury kende op basis van strenge beoordelingscriteria, zoals innovativiteit, marktwaarde, marktpotentie en functionaliteit, de nominaties en erkenningen uiteindelijk aan onderstaande  inzendingen toe. Op 14 maart, aan de vooravond van de ESEF, zullen naast de  winnaars van de ESEF Awards, tevens bekend worden gemaakt wie er met de publieksprijs naar huis gaat. Daarnaast wordt uit alle inzendingen voor zowel TechniShow Innovatie Award als ESEF Awards ook de ‘Made in Holland Award’ uitgereikt aan de exposant die volgens de jury de beste innovatie van Nederlandse bodem heeft.

De categorie ‘Engineering & Design was deze editie wederom sterk vertegenwoordigd. Volgens juryvoorzitter Arthur Eger waren de inzendingen stuk voor stuk van hoge kwaliteit, maar viel het op dat bij de ingezonden innovaties actuele thema’s als duurzaamheid, Smart Industrie en additive manufacturing nauwelijks werden belicht.

Onderstaande inzendingen zijn genomineerd voor de ESEF Awards 2016:

Naam inzender: ACE Ingenieurs- & Adviesbureau

Product: Fysium®, conservering van appels

Fysium® is een draagbare unit die wordt ingezet om appels tijdens de opslag te conserveren. De mobiele unit produceert een gas, dat leidt tot een biochemische reactie, waardoor het rijpingsproces wordt uitgesteld. Na blootstelling aan deze zgn. 1-MCP technologie kunnen appels maanden lang worden bewaard zonder dat het verouderingsproces intreedt. Het proces is ontwikkeld door Janssen PMP en is door ACE Ingenieurs- & Adviesbureau uitgewerkt tot een mooi vormgegeven compacte draagbare unit.

Hoewel de innovatie bij de opdrachtgever ligt, vindt de jury dat ACE de laboratorium opstelling heeft uitgewerkt tot een degelijk en goed vormgegeven unit met een slim doseersysteem, dat de manier van fruitconditionering sterk vergemakkelijkt.

Qua functionaliteit is Fysium® een sterke verbetering ten opzichte van de huidige vaak laboratorium achtige opstellingen. Zeer geslaagd design.

Naam inzender: Ceratec Technical Ceramics

Product: Keramisch glijlager

Ceratec, met al meer dan dertig jaar ervaring met toepassingen van technische keramiek, heeft een geïntegreerd hydrodynamisch glijlager ontwikkeld van silicium carbide keramiek, voor toepassing in de machinebouw voor de procesindustrie. Dankzij de hoge hardheid van het materiaal, de hoge warmtegeleiding en het feit dat het lager binnen een gesloten systeem zelfsmerend is, levert het een aanzienlijke besparing op kosten voor onderhoud, grondstoffen en energie.

Hoewel de jury de voordelen moeilijk te kwantificeren achtte, ziet de jury het keramische glijlager van Ceratec als een geweldige oplossing, die grote besparingen op kan leveren. Ten opzichte van bestaande niet geïntegreerde glijlagers levert het compacte glijlager van Ceratec bovendien een forse ruimtebesparing op. De productpresentatie vraagt volgens de jury wel om verbetering.

Naam inzender: Machinefabriek Boessenkool BV

Product: Drone4Agro, onbemand sproeien van gewassen

Machinefabriek Boessenkool heeft een drone ontwikkeld voor het besproeien van gewassen, dat eind dit jaar/begin volgend jaar op de markt zal worden gebracht. Met 150 kg draagvermogen en een actieradius van 45 minuten, kan de Drone4Agro ruim 2 hectare in vooraf ingestelde patronen onbemand besproeien. De Drone4Agro wordt GPS gestuurd en biedt mogelijkheid voor koppeling van vision systemen. Elektriciteit en vloeistof kunnen onbemand geladen worden. De makers zien een marktpotentie van 10.000 drones per jaar.

Juryoordeel: Een dronetoepassing op dit formaat is zeker uniek en zou wel eens de toekomstige manier van gewasbesproeiing kunnen worden. Mede vanwege het autonome karakter levert inzet niet alleen een forse kostenbesparing op, maar neemt het ook saai werk over. Pluspunt van het systeem is ook dat er ten opzichte van besproeiing met een tractor geen grondverdichting plaats vindt. Volgens de jury heeft doorontwikkeling een sterke potentie voor meerdere agro toepassingen.

Naam inzender: Pillen Products BV

Product: Heatfun Comfortpanel

De Heatfun is een compacte unit waarin infraroodverwarming, LED verlichting en akoestiek in één systeem zijn geïntegreerd. De comfortpanelen zijn ontwikkeld om het klimaat op de individuele werkplek te verhogen, zonder dat bouwkundige aanpassingen nodig zijn.

Omdat de Heatfun Comfortpanelen in bijvoorbeeld winkels, kantoren en productiewerkplaatsen dicht boven de individuele werkplekken kunnen worden afgehangen, kan de verwarming en verlichting per werkplek worden geregeld. Dat zorgt voor een individueel regelbare temperatuur en hogere lichtintensiteit op de werkplek. De stofbespanning om de panelen zorgt tevens voor een demping van het omgevingsgeluid.

De jury zag aanvankelijk het ontbreken van de mogelijkheid tot koelen in de zomer als een beperking, maar is zich ook bewust van de hogere installatiekosten die dat met zich mee zou brengen. Juist de eenvoud van het systeem en het feit dat het daardoor overal inzetbaar is, is volgens de jury het sterke punt. Dat de ontwikkelaars 3 functionaliteiten in één integraal systeem hebben geïntegreerd is uniek en heeft zeker een hoge marktpotentie.

Onderstaande inzendingen zijn door de jury bekroond met de status Innovator:

Naam inzender: Brabant Engineering BV

Product: Multi purpose clamping hub (MPCH), mechanisch, hydraulische houdrem

De Multi purpose clamping hub is een mechanisch/ hydraulische houdrem die een doorlopende as op positie houdt bij zowel lineaire als roterende bewegingen. Met een tolerantie van ±2,5 mm en een toelaatbare hoekafwijking van 1º uit biedt de MPCH extreem hoge klemkracht bij een relatief hoge radiale en axiale tolerantie. Brabant Engineering biedt daarmee een oplossing voor connectors die worden toegepast in zware industriële constructies.

Ondanks het ontbreken van een herkenbare toepassing in de presentatie, is de jury overtuigd van de innovatie, die is gebaseerd op een doordachte inzet van beproefde technologie in een vernieuwende combinatie. Het MPCH klemsysteem biedt een oplossing voor klemming in een omgeving van zware industriële constructies, waar de scherpe tolerantiegrens van bestaande klemsystemen tot nu toe een beperking opleverde. Bovendien kan het mechanisch/ hydraulische klemsysteem als standaard module in de markt worden gezet en is ook de verplaatsbaarheid een belangrijk pluspunt.

Naam inzender: Machinefabriek Boessenkool BV

Product: DeSpray, recyclingmachine voor spuitbussen

De ingenieurs van Machinefabriek Boessenkool hebben een recyclingmachine ontwikkeld voor het bewerken en recyclen van spuitbussen, zoals gasbussen, deospray’s, haarlak, enz.. Het bewerken en recyclen gebeurt in een gesloten systeem zodat er geen uitstoot van gassen of vloeistoffen naar het milieu plaatsvindt. Alle afvalstoffen zijn na scheiding 100% als gas (brandstof), vloeistof en metalen herbruikbaar. De DeSpray is als gesloten box geheel ATEX proof (explosievrij) en heeft een korte ROI.

Juryoordeel: Met het feit dat alle afvalstoffen na scheiding 100% herbruikbaar zijn, levert vanuit milieuoogpunt zeer veel voordelen op. Het systeem is als stekkerklare container gebouwd en heeft daarmee onder de afvalverwerkers een hoog marktpotentieel.

Al blijft de vraag hoe staal en aluminium afzonderlijk worden gescheiden. Al met al een sustainable alternatief op verbranden en daarmee scoort het hoog op de schaal van milieuvriendelijk oplossingen.

Naam inzender: Machinefabriek Boessenkool BV

Product: MultiToolTrac, elektrisch aangedreven landbouwtrekker

Machinefabriek Boessenkool heeft een volledig elektrisch aangedreven innovatieve tractor ontwikkeld en gebouwd, die begin dit jaar op de markt zal worden gebracht. Naast het milieuvoordeel van de elektrische aandrijving ten opzichte van de hoge CO2 uitstoot van dieselaangedreven motoren, is de 4-wiel aangedreven MultiToolTrac voorzien van spoorbreedte verstelling (3,5 m op het land en 2,5 m op de weg). Ieder wiel is afzonderlijk en elektrisch aangedreven, waarmee het voertuig 4 wiel onafhankelijk gestuurd is. Omdat de accucapaciteit nog beperkt is, is de MultiToolTrac uitgerust met een diesel aangedreven range-extender.

Juryoordeel: Het product heeft al veel media-aandacht gehad, waarin het voertuig als innovatief is beoordeeld. De actieradius van een half uur is wel erg kort voor agrarische toepassingen. Maar die zal met de technologische ontwikkelingen op het gebied van accu’s de komende jaren zeker groter worden. De vraag is of de agrarische industrie nu al de overstap naar elektrisch aangedreven tractor gaat maken. Maar de verschillende orders die Boessenkool al voor de MultiToolTrac heeft ontvangen weerspreekt die twijfel. De MultiToolTrac zou met zijn revolutionaire design en extra functionaliteit in combinatie met de elektrische aandrijving de komende jaren wel eens de markt voor conventionele agrarische voertuigen op zijn kop kunnen zetten.

Naam inzender: Vindsubsidies

Product: Grant Manager subsidie administratie

Grant Manager is de eerste all-in-one online administratie tool voor projectadministraties, die real time inzicht geeft in alle lopende subsidieprojecten. Op eenvoudige wijze kunnen uren worden bijgehouden, kosten worden ingevoerd en technische informatie worden geüpload. Bedrijven die subsidiegeld terug moeten betalen en ondernemers die niet weten hoe hun innovatieve (subsidie)project ervoor staat, behoren met deze nieuwe tool tot het verleden. Vindsubsidies wil met de nieuwe tool een autoriteit worden op het gebied van subsidies.

De jury ziet de online tool Grant Manager zeker als een gedegen projectmatige manier om de subsidieadministratie te managen, maar is er zich gelijktijdig van bewust dat het bijhouden van uren mensenwerk blijft. Het succes valt of staat met de discipline van de medewerkers. Koppeling met bestaande ICT-structuren en ERP systemen zou dat kunnen voorkomen. Wanneer dat is gerealiseerd biedt Vindsubsidies met Grant Manager een effectieve tool die zowel veel werk uit hand neemt, als het aantal afwijzingen zal doen afnemen.