Industrie maakt mooie start in 2016

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Nederlandse industrie is het jaar 2016 goed begonnen. De NEVI-Purchasing Managers’ Index, de Nevi PMI scoorde in januari een waarde van 52,4, lager dan december (53,4) maar hoger dan de kritische waarde van 50,0, die wijst op toeneming van de bedrijfsactiviteiten ten opzichte van de vorige maand.

Volgens prof dr Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven is dat een mooie score, maar het lijkt er op dat de groei nu begint af te nemen, hetgeen na 2,5 jaar onafgebroken groei niet vreemd is. ‘Niettemin is het economisch beeld nog steeds gunstig te noemen: aanhoudende binnenlandse vraag en vooral export zorgen voor volle orderportefeuilles, een goede productiebezetting en een (lichte) toename van de werkgelegenheid. De scherpe verkoopprijzen, gevoed door behoorlijk lagere inkoopprijzen voor staal, olie en halffabricaten, dragen aan dit beeld bij. Dit alles leidt tot positieve vooruitzichten voor de komende maanden, waarbij ondernemers wel moeten rekenen met lagere groeicijfers. Ik houd mijn rapportcijfer ongewijzigd: 8,0.’

Productie

De toename van de productieomvang was de kleinste in tien maanden. Het aantal nieuwe orders steeg desondanks in de grootste mate in drie maanden, waarbij de nieuwe exportorders de grootste stijging sinds oktober 2015 lieten zien.
De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde, na een kleine stijging vorige maand. Deze daling was de grootste in elf maanden. De werkgelegenheid nam toe, zij het in de kleinste mate sinds april 2015.


De voorraad gereed product groeide in de grootste mate sinds augustus 2014, maar deze groei bleef desondanks bescheiden. De voorraad ingekochte materialen bleef grotendeels onveranderd, ondanks een kleine toename van de hoeveelheid ingekochte materialen. De levertijden waren opnieuw langer, maar deze verslechtering was de kleinste in vier maanden.
De inkoopprijzen daalden in de grootste mate in elf maanden. De verkoopprijzen daalden eveneens. Deze daling was de grootste sinds februari 2015, maar bleef bescheiden.

Nevi PMI