Mkb-financieringsplatform financiert 1000 bedrijven

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Het mkb-financieringsplatform October, dat sinds 2018 ook voor het Nederlandse mkb beschikbaar is, heeft nu 1000 ondernemers van financiering voorzien. Met een gemiddelde projectsom van 450.000 euro gaat het om ruim 450 miljoen euro dat in vijf jaar beschikbaar is gesteld aan het Europese mkb.

Mkb-financieringsplatform financiert 1000 bedrijven

Een prachtige mijlpaal, vindt Luuc Mannaerts, ceo van October Nederland. ‘Het laat zien dat we als fintech een waardevolle bijdrage leveren aan het mkb en aan het financieringslandschap in het algemeen. Het laat ook zien dat ondernemers een groeiende behoefte hebben aan snelheid, transparantie, tech en een eenvoudig proces.’

Corona vergroot financieringsbehoefte

De trend in de financieringsaanvragen is de afgelopen maanden duidelijk versneld: in juli en augustus werden ruim honderd van de duizend projecten gefinancierd. ‘In deze crisisperiode is October erin geslaagd te innoveren en te vertrouwen op technologie om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar leningen, en in het bijzonder naar door de staat gegarandeerde leningen in Italië en Frankrijk’, zegt Mannaerts.

Snelheid groot goed

Vijf jaar van dataverzameling en -analyse zijn gebruikt om Instant Decision te ontwikkelen, een kredietproces voor leningen tot 250 duizend euro dat met behulp van algoritmes binnen 30 minuten resulteert in een kredietbeslissing. Ook de financiering zelf heeft over die periode een grote ontwikkeling doorgemaakt. Mannaerts: ‘Dankzij de ontwikkeling van onze technologie en de combinatie van institutionele en particuliere beleggers zijn ondernemers verzekerd van hun financiering.’ Ruim 22.000 institutionele en particuliere beleggers zijn inmiddels aangesloten bij het platform van October.

Redenen voor financiering

De meeste ondernemers die financiering bij October aanvragen zijn actief in de sectoren industrie, handel en marketing & consultancy. Het merendeel van de financieringsaanvragen worden gedaan voor digitaliseringsprojecten, op plek twee en drie volgen respectievelijk het optimaliseren van productie en fusies en overnames. ‘Dat zijn meestal projecten waar geen onderpand bij komt kijken en die minder passen bij het business model van traditionele kredietverstrekkers’, zegt Mannaerts.

Bekijk alle cijfers in de infograpic

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *