Column Casper Burgering: ‘Tussen optimisme en voorzichtigheid’

Foto van: Casper Burgering
Geschreven door Casper Burgering

De wereldeconomie herpakt zich, zo lijkt het. De uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen, het sterke herstel van de Chinese economie en de hoop rondom de COVID-19 vaccins leidden tot hernieuwd optimisme bij de meeste investeerders. Maar dit roept ook vragen op.

Column Casper Burgering

Wat is het beleid van een regering Biden, hoe bestendig is het Chinese economische herstel en hoe lang gaat de uitrol van een werkend vaccin duren? En kunnen de metaalmarkten de draad straks ongestoord weer oppakken? Alle hoop is nu gevestigd op een soepel en een aanhoudend economisch herstel, maar ook de chronische risico’s kunnen dit feest zomaar verstoren in 2021.

Verschillende fases

In Europa blijft het economisch aanmodderen tot het vaccin komt. De VS stevent door de derde golf van besmettingen af op nieuwe lockdowns in sommige staten. En China profiteert van de monopolie op ‘controle over virus’. Het geeft drie verschillende versnellingen in economische groei.

ABN AMRO gaat er in haar scenario’s van uit dat een uitrol van een werkend vaccin op grotere schaal plaatsvindt vanaf de zomer van 2021. Het hele traject van inentingen duurt dan tot in het tweede kwartaal van 2022. In dit pad past een verwachting van een langzaam herstel van de wereldeconomie. Pas vanaf het tweede kwartaal van 2022 begint de wereldeconomie een groeispurt te vertonen, als alle mobiliteitsbeperkingen zijn opgeheven.

De VS heeft inmiddels met de derde golf aan besmettingen te maken. Beteugeling van het virus heeft prioriteit voor een Biden regering. Daarmee neemt de kans toe op een nationale lockdown. Het zal niet alleen diepe sporen trekken in de Amerikaanse economie, maar ook in metaalmarkten.

Optimisme

De macro-economische trends in China, het grootste verbruikende land van industriële metalen ter wereld, blijven een belangrijke motor achter de vraag naar metalen. Dus zolang de Chinese economische trends en de bedrijvigheid positief blijven, dan zullen speculanten eerder geneigd zijn om risicovolle beleggingen op te nemen in hun portefeuille. Het economische herstel van China wordt steeds sterker en breder. Dit betekent dat de vraag naar industriële metalen vanuit China robuust zal blijven. Het biedt hoe dan ook een solide basis voor de vraag naar industriële metalen.

De vooruitzichten voor bijvoorbeeld de staalsector in China zullen op lange termijn relatief robuust blijven. Het sterke herstel van de Chinese economie tot 2022 biedt een solide basis. Dit komt vooral door hoge overheidsuitgaven in sectoren zoals infrastructuur en bouw.

Voorzichtigheid

Maar toch, de weg vooruit blijft hobbelig. Het stijgende aantal besmettingen in de VS en Europa blijft zorgwekkend en de toename van het aantal lockdowns over de hele wereld zal economieën hard treffen. Dit betekent dat de onzekerheid over de uiteindelijke economische impact groot blijft. Dit raakt daarmee ook het sentiment op metaalmarkten, wat gepaard zal gaan met meer prijsvolatiliteit. Het herstel van de staalsector in de EU en de VS blijft moeizaam en ik denk dat pas in het eerste kwartaal van 2021 de groei van de vraag naar staal hier gaat accelereren. Structurele overcapaciteit en overheidsbemoeienis zullen echter hun stempel blijven drukken op de marktcondities.

Casper Burgering, ABN Amro

Reageren?
redactie@vraagenaanbod.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *