TNO helpt toeleverketens inspelen op door corona gewijzigde vraag

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

TNO gaat de komende twee jaar samenwerken met een groep van 23 Europese partners waaronder het Nederlandse Brainport Industries: de netwerkorganisatie voor high-tech toeleveranciers in de high-tech industrie, in het Eur3ka-project. Het doel is om vraag en aanbod voor toeleveranciers op peil te houden wanneer deze verstoord is geraakt door de coronacrisis.

TNO helpt toeleverketens inspelen op door corona gewijzigde vraag
Foto: TNO

De Nederlandse maakindustrie is hard geraakt door de pandemie: door nationale lockdowns vallen delen van Europese toeleverketens weg en de vraag in bepaalde sectoren is nog nooit zo sterk gewijzigd. Tegelijkertijd is er veel druk op de maakindustrie om de productie op te schalen van medische producten zoals beademingsapparaten en beschermingsmiddelen. TNO heeft uitgebreide ervaring in het digitaliseren van de Nederlandse maakindustrie en wil met dit project een bijdrage leveren om toeleverketens veerkrachtiger en flexibeler te maken.

Kernpunt in het nieuwe onderzoek, genaamd Eur3ka, is het zeker stellen van vraag en aanbod in toeleverketens, ook wanneer deze door bijvoorbeeld de coronacrisis verstoord raken. Hierbij staat centraal om bedrijven mogelijkheden te bieden om sneller in te spelen op nieuwe eisen en wensen. Concreet betekent dit bijvoorbeeld wanneer een toeleverancier in de automotive sector door wegvallende vraag snel moet kunnen omschakelen naar de productie van medische beademingsapparatuur. Het bedrijf kan zo ondanks de dalende vraag blijven produceren en levert ook gelijk een bijdrage in de strijd tegen de corona-pandemie. Het is dan essentieel om razendsnel samenwerkingen te kunnen opzetten met de benodigde toeleveranciers.

John Blankendaal, directeur Brainport Industries: ‘Eur3ka biedt ons de mogelijkheid om de ketens weerbaar te maken door de inzet van ons data deel platform Smart Connected Supplier Network.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *