Het is inmiddels twee weken geleden dat de stakingsestafette van metalektro-medewerkers van start ging. Voorlopig lijkt het einde nog niet in zicht.
Sinds 21 januari leggen over een periode van enkele weken duizenden medewerkers in de metalektro het werk neer. Ze doen dat uit protest tegen de opstelling van werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen voor een nieuwe cao.
Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. Te weinig, volgens vakbond FNV.
De stakingsestafette trekt inmiddels het hele land door. Hij begon bij Scania in Zwolle, vervolgen legden ook medewerkers bij Fokker in Hoogerheide, Tata Steel Nederland Tubes in Oosterhout, Flow Serve in Etten-Leur, Parker Hannifin in Etten-Leur, VDL Steelweld in Breda , Heerema en Damen in Vlissingen en SAB-profiel in IJsselstein het werk neer.
Deze week werd voor de tweede keer het werk neergelegd bij Scania, Zwolse bedrijven als IJssel Technologie, Wärtsilä. Broshuis en Quantiparts sloten aan. Voor vrijdag 5 februari staan stakingen gepland in Utrecht, Flevoland en Drenthe.
Medewerkers van onder andere Otis in Utrecht, SAB Profiel in IJsselstein, Koninklijke Nederlandse Munt in Houten, Trivium in Veenendaal en Kelvion en Mitsubishi Turbocharger in Almere leggen voor 24 uur het werk neer. En Drenthe geldt hetzelfde voor medewekers van Prysmian Draka, Resideo, VDL Wientjes Emmen, Rademakers Gieterij Klazienaveen, Combimac, Büter Emmen en GEHA Nieuw Amsterdam. Murat Sekercan, bestuurder FNV Metaal: ‘Mensen willen druk blijven uitoefenen op de werkgevers om weer om tafel te gaan zitten. Ze zijn teleurgesteld dat dit nog niet is gebeurd.’ Om de stakingen coronaproof te houden zijn staakstraten ingericht, waar de stakers zich vanuit de auto in kunnen schrijven.